Johnson irrita Escòcia a l'afirmar que l'autonomia és un «desastre»

El primer ministre britànic va assegurar que el laborista Tony Blair va cometre «el seu màxim error» al concedir-li la devolució de poders

zentauroepp54846197 britain s prime minister boris johnson speaks during a virtu200910212457

zentauroepp54846197 britain s prime minister boris johnson speaks during a virtu200910212457 / STEFAN ROUSSEAU

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Boris Johnson ha fet un inestimable regal als independentistes escocesos al qualificar la devolució de poders a Edimburg el 1999 com «un desastre» i «l’error» més gran de Tony Blair com a primer ministre. Els comentaris, realitzats durant una trobada virtual dilluns amb un grup de diputats conservadors anglesos i filtrats pel diari ‘The Sun’, han sigut condemnats per l’oposició laborista i han desencadenat la reacció immediata de la líder del Partit Nacional Escocès (SNP) i ministra principal, Nicola Sturgeon. «És bo recordar aquests comentaris del primer ministre quan els ‘tories’ tornin a dir que no són una amenaça per als poders del Parlament escocès, o encara més increïble, que donen suport a una devolució de poders més gran», ha escrit en un tuit. Sturgeon ha afegit que «l’única manera de protegir i enfortir» el Parlament escocès és amb la independència d’Escòcia.

La nova tempesta desencadenada per Johnson es produeix sis mesos abans d’unes eleccions autonòmiques a Escòcia d’enorme importància. L’SNP comença a escalfar motors d’una campanya a què Johnson ha brindat una inesperada carta cap al triomf. Ningú dubta que les seves paraules es repetiran una vegada i una altra en mítings i pamflets abans de la cita a les urnes el mes de maig.

L’SNP governa des de fa més d’una dècada i els sondejos li auguren una nova victòria. Suggerir que aquesta gestió és «un desastre» és viure aliè a la realitat. Els conservadors s’havien oposat a finals del 1990 a la creació del Parlament d’Edimburg, però posteriorment l’han acceptat. Fins i tot l’actual líder dels ‘tories’ a Escòcia, Douglas Ross, ha reclamat aquest mes més poders per a l’Administració autònoma sobre immigració i un paper formal a la Cambra dels Lords.

Segon referèndum

Notícies relacionades

El malmès equip de govern a Downing Street, després de la traumàtica marxa de dos dels principals assessors de Johnson, ha mirat de pal·liar el mal, sense negar els comentaris. «El primer ministre sempre ha donat suport a la devolució, però Tony Blair no va preveure l’ascens dels separatistes a Escòcia», ha assenyalat un portaveu.

«La devolució és formidable, però no quan és utilitzada pels separatistes i nacionalistes per trencar el Regne Unit». Una renovada victòria de l’SNP a la primavera augmentarà la pressió sobre el Govern britànic perquè autoritzi un segon referèndum d’independència, amb els sondejos que suggereixen que el vot a favor és ara majoritari.