EL RESULTAT ELECTORAL

La festa als carrers: «Trump, estàs acomiadat»

Milers de nord-americans festegen a les grans ciutats la victòria de Biden i la derrota del magnat

ea70dbf1-bf65-4b65-a5ba-d6f994f6c8aa-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
R. Mir de Francia / I. Noain

Mig país de dol, mig país boig de felicitat. Milers de persones van sortir als carrers dels Estats Units per celebrar la victòria electoral de Joe Biden després de cinc dies d’enorme incertesa que han mantingut el país amb el cor encongit. «Estàs acomiadat», deia un enorme cartell davant la Casa Blanca, completament tancada en el seu perímetre perquè ningú s’acosti als edificis que allotgen les principals autoritats del país.

«No m’he sentit tan bé en quatre anys. No podia més amb aquest mentider i aquest lladre», deia Mary Alexander, vestida per a l’ocasió amb una samarreta de la jutge Ruth Bader Ginsburg, l’heroïna de l’Amèrica liberal recentment morta. Al seu voltant la gent ballava i corejava consignes a la democràcia i la llibertat. «Temps per fer la mudança, Trump,» deia el cartell d’una nena negra. 

Milers de persones concentrades davant la Casa Blanca / REUTERS/ Carlos Barria

La festa a la capital es va concentrar a la Plaça Black Lives Matter, batejada així per l’alcaldessa demòcrata Muriel Bowser poc després que un policia de Minneapolis acabés amb la vida de George Floyd clavant-li el genoll al coll, un assassinat que va posar en marxa les protestes racials més grans de les últimes dècades. «És una benedicció veure com totes les races i totes les nacionalitats s’han unit. No volem més racisme i negativitat», deia Minnie Mabims, una professora afroamericana. «El primer que cal fer és acabar amb la pandèmia perquè puguem tornar a treballar». Entre l’allau d’abraçades, aplaudiments, crits de joia i tambors, eren molts els que celebraven la fita que marcarà la vicepresidència de Kamala Harris

Notícies relacionades

«El nostre treball no ha quedat en va. Per primera vegada, una dona a la Casa Blanca, una dona de color», exclamava Alia Suleiman, una neurocientífica de 25 anys i origen palestí. «No ha sigut fàcil viure com a musulmana aquests anys. Trump ha envalentit els pitjors instints», deia una de les seves amigues, amb el cabell cobert amb un hijab. Per tots costats, hi havia tants cartells de Biden i Harris com comiats més o menys enginyosos per a Trump. «ByeDon», «Trump is over», «L’amor va guanyar a la por» o «Hora de fer la mudança, Trump». Va ser en aquesta mateixa plaça enganxada al parc Lafayette, ara blindada com un fortí, on l’encara president va ordenar dispersar una manifestació pacífica amb gasos lacrimògens i porres per fer-se una foto davant una església, un dels moments més oprobiosos del seu mandat. 

Alguns dels manifestants als voltants de la Casa Blanca. / REUTERS / TOM BRENNER

«L’alleujament que sento és immens», deia Geoff Corey, un treballador social de 30 anys. «És hora que tinguem un president competent, experimentat i capaç d’utilitzar els mecanismes del Govern per fer d’aquest país un lloc millor. Biden és aquest president». La bandera nord-americana, de la qual Trump ha volgut apropiar-se al negar el patriotisme a tots aquells que han qüestionat la seva presidència, tornava a vestir els demòcrates als carrers de Washington. Fins i tot, el clima va semblar confabular-se per anunciar un nou dia. «Tio, se n’han anat fins i tot els núvols, tornem a estar en la primavera», deia un noi negre sobre una fumarada de marihuana, una de les olors d’aquesta capital que ha despenalitzat les drogues toves.