TELEVISIONS POSADES EN DUBTE
A debat: ¿És correcte tallar Trump en directe?
Professionals de la tele i experts en comunicació política debaten sobre la decisió de les cadenes nord-americanes d'interrompre el discurs del president dels EUA
Després que diverses cadenes de televisió nord-americanes decidissin interrompre, la matinada d’aquest divendres, la transmissió d’un incendiari discurs del president Donald Trump s’ha generat, a tot el món, una gran controvèrsia i un debat de pes sobre si és o no lícit prendre aquesta decisió a l’entendre que s’estan transmetent falsedats al món. És moment d’anàlisi sobre la qüestió en un moment històric als Estats Units. EL PERIÓDICO s’afegeix al debat consultant un bon grapat d’experts en la matèria. «¿És correcte tallar Trump mentre està en directe?». Les respostes:
MANUEL CAMPO VIDAL, periodista i expresident de l’Acadèmia de Televisió
«La decisió de les cadenes nord-americanes de televisió de tallar la declaració de l’encara president Trump és una resposta a la seva capacitat acreditada de difondre informacions falses sense pudor. Fins a 14 per dia com a mitjana, segons ‘The Washington Post’. Si acusa de frau sense cap prova, la seva declaració no serveix. A Trump ja se li ha acabat el crèdit. Fins i tot amb la Fox, l’única cadena nord-americana que el va recolzar durant la campanya electoral»
JON SISTIAGA, reporter i presentador de televisió
«No hi ha censura a Trump. És més aviat Trump qui censura no fent declaracions als mitjans que no li són favorables. El que van fer ahir les cadenes és el que havien d’haver fet fa bastant temps, per molt president dels EUA que sigui. El periodisme honest es basa en la comprovació, en el ‘fact checking’ i en la contrastació i fiabilitat de les fonts, i això és el que ha rebentat el mateix Trump. Li ho havien d’haver dit abans: «Vostè està mentint». No m’ha semblat malament que el tallessin perquè no estava aportant cap prova del que estava dient. Igual que Twitter l’ha advertit en els últims dies que els continguts expressats no eren reals ni honestos, les cadenes no s’haurien d’haver avingut que Trump els cridés a l’ordre i jugués amb elles de forma capritxosa decidint a quin periodista contestar o no. Crec que ha passat tard».
JUAN RAMÓN LUCAS, director i presentador de ‘La brújula’ d’Onda Cero
JUAN RAMÓN LUCAS director i presentador de ‘La brújula’ d’Onda Cero«Tinc algun dubte, però crec que finalment sí que l’hagués tallat. Crec que forma part de la nostra responsabilitat netejar els canals de porqueria quan saps que ho és. No ens correspon decidir el que està bé i està malament a l’hora d’administrar la informació, però sí ser vigilants davant continguts obertament i decididament falsos. Potser en un altre temps hauria tingut més reserves, però en aquest univers d’informació global, amb el flux constant de notícies falses que es difonen sense cap pudor i sovint amb tota la intenció, és responsabilitat dels que adquirim el compromís d’informar vetllar en la mesura possible per què no es difonguin continguts falsos o erronis».
ANTONIO GARCÍA FERRERAS, director d’‘Al rojo vivo’ de La Sexta
ANTONIO GARCÍA FERRERASdirector d’‘Al rojo vivo’ de La Sexta «Que tres gegants mediàtics dels EUA com la CBS, l’ABC o la NBC interrompin la intervenció de Trump perquè ho consideren un cúmul de falsedats és un moment televisiu espectacular. Però si La Sexta hagués format part de l’ecosistema nord-americà hauríem apostat per la fórmula CNN. És a dir, oferir en la seva totalitat la intervenció per després desmuntar les seves acusacions delirants i analitzar el perquè d’aquesta perillosa estratègia com a resposta a la seva derrota electoral. Estem assistint aquests dies, en directe, a atacs brutals del president dels EUA al seu propi sistema democràtic. Aquest moment s’ha de veure i contemplar en la seva totalitat, tot i que sigui un espectacle polític terrorífic».
XAVIER SARDÀ, periodista, comunicador i presentador de televisió
XAVIER SARDÀperiodista, comunicador i presentador de televisió«És clar que estic d’acord a tallar el seu discurs. Això es podria titular ‘La mentida denunciada’ . Trump ha perdut el poder ètic abans que el polític. Guanyar és fàcil. La grandesa és saber perdre. Trump ja és història amb minúscula».
PACO GONZÁLEZ, director de ‘Tiempo de juego’ a la COPE i recent premi Ondas
PACO GONZÁLEZ, director de ‘Tiempo de juego’ a la COPE i recent premi Ondas«Jo crec que una cadena, si és privada, pot tenir la línia editorial que consideri oportuna. Jo, com a periodista, hauria esperat a veure si aportava alguna prova en el seu discurs, de l’estil del que va dir l’exfiscal general de Nevada sobre que havien votat morts. Però suposo que ells coneixen més Trump i ja sabien que a continuació només venia una riuada de desqualificacions. Sent cadenes privades estan en el seu dret d’emetre el que creguin convenient, tot i que no crec que les televisions siguin garants de la moralitat precisament. Però és el seu dret».
JUAN CARLOS ORTEGA, humorista de televisió, ràdio i premsa
JUAN CARLOS ORTEGA, humorista de televisió, ràdio i premsa«Em sembla magnífic que es pugui tallar-se Trump, fins i tot jo diria que és higiènic. El que em preocupa és el cas invers; per exemple, que aquest Govern, el d’aquí, a Espanya, pretengui decidir què és veritat i què no ho és. Això em toca bastant els nassos».
NEMESIO RODRÍGUEZ. President de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE)
NEMESIO RODRÍGUEZ. President de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE)
«Crec que les teles nord-americanes no han estat encertades. La missió dels periodistes és garantir el dret a la informació. Si talles l’emissió d’una roda de premsa d’un president, per molt antipàtic que caigui o moltes barbaritats que digui, estàs violant aquest dret. Les cadenes haurien d’haver mantingut en antena l’al·locució de Trump, i si deia mentides, a continuació haurien d’haver-les assenyalat. Però silenciar-lo és un error. En un país tan polaritzat com els Estats Units, això només serveix per alimentar les teories conspiranoiques dels seguidors de Trump, que ara podran dir: ¿veieu com els grans mitjans ens censuren?».
ISAAC HERNÁNDEZ. Expert en màrqueting polític
ISAAC HERNÁNDEZ. Expert en màrqueting polític
«La decisió de les cadenes de deixar d’emetre la roda de premsa de Trump a meitat d’acte ha sigut un error estratègic dels mitjans i una gran victòria de l’encara president dels Estats Units. Trump crida l’atenció per la seva extravagància. Si se’l deixa repetir contínuament la seva mateixa queixa sobre les eleccions, al final deixa de ser notícia. No obstant, al censurar-lo, les emissores han caigut en el seu joc, perquè ell ara pot vendre aquesta decisió informativa com un acte hostil contra ell i els seus votants. En realitat, li han fet un favor. Si jo formés part de l’equip d’assessors de Trump, estaria content amb el que ha passat, perquè això li permetrà alimentar el seu victimisme. En termes de màrqueting polític, això ha sigut un gran èxit per al candidat republicà».
ANTONI GUTIÉRREZ RUBÍ. Expert en comunicació política
ANTONI GUTIÉRREZ RUBÍ. Expert en comunicació política
«Les notícies falses es contraresten amb democràcia, no amb censura».
«Donald Trump no és un accident electoral. És el resultat d’una transformació de la societat nord-americana. Ens agradi o no, encara és el president en exercici i representa desenes de milions de ciutadans i ciutadanes. De fet, pràcticament un de cada dos nord-americans. La millor manera de contrarestar les notícies falses, les boles i la mentida, no és fustigant-la, o fins i tot censurant-la. La resposta de les nostres societats i democràcies ha de ser, precisament, amb més i millor democràcia. Treballar per reforçar, aprofundir i ampliar els valors democràtics és, amb total convenciment, la millor vacuna que pot tenir una societat com la nord-americana, o fins i tot la nostra».
CRISTINA MONGE. Politòloga
Notícies relacionadesCRISTINA MONGE. Politòloga
«Em va semblar molt bé el que va fer Twitter la nit electoral amb els tuits de Trump: no els va censurar, però va posar un cartell advertint que contenia falsedats. En canvi, la decisió de les cadenes de tallar la seva roda de premsa em sembla un error, perquè li permet vendre’s a si mateix com una víctima. En comptes de silenciar-lo, l’haurien d’haver deixat parlar i després haver donat pas a un periodista que hagués assenyalat les falsedats del seu discurs, com va fer Twitter. Però censurar-lo només aconsegueix acabar donant munició als seus seguidors. La satisfacció que molts han tingut al veure que les cadenes li paraven els peus serveix de poc, perquè el desafiament de la societat nord-americana ja no és Trump, sinó el trumpisme que ha quedat instal·lat en aquest país. I això els ajuda».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança