REVOLTA A MINSK

Lukaixenko promociona llocs clau de la seguretat a falcons sancionats per la UE

El president de Bielorússia encarrega el control a les zones frontereres amb Polònia i Lituània a tres responsables implicats en la repressió de les protestes

zentauroepp55664887 belarus  president alexander lukashenko shakes hands with ne201030151709

zentauroepp55664887 belarus president alexander lukashenko shakes hands with ne201030151709 / SERGEI SHELEG

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un nou ministre de l’Interior implicat en la repressió de les protestes després de les eleccions presidencials d’agost, i tres alts funcionaris policials al capdavant de la seguretat a la capital i a les regions frontereres amb Polònia i Lituània, països percebuts com enemics pel règim de Bielorússia. Després de 12 setmanes de manifestacions i vagues, el president Aleksandr Lukaixenko ha elevat a llocs clau a l’organigrama de l’Estat a personatges de fidelitat garantida, tots ells afectats per les sancions decretades per la Unió Europea

Ivan Kubrakov, cap de la policia a Minsk, la capital, durant les tenses setmanes estiuenques posteriors als contestats comicis, ha sigut col·locat al capdavant d’Interior. El titular sortint, Iuri Karaiev, és un dels tres «inspectors» que dirigiran la seguretat en localitats clau, en el seu cas a Grodno, a prop de la demarcació lituana i polonesa. Valeri Vakultxik, que va estar al capdavant del KGB –els serveis de seguretat, que a Bielorússia han mantingut el nom heretat de l’era soviètica– serà el virrei securitari a Brest, al costat de Polònia, mentre que Aleksandr Barsukov, afrontarà tasques similars a Minsk, la principal ciutat del país.

«Seguretat i benestar»

Notícies relacionades

«Del vostre treball eficaç depèn com mai la seguretat i el benestar del país», els ha comminat el cap de l’Estat bielorús aquest divendres. Com a primera mesura, les autoritats han tancat les fronteres del país, excepte la que els separa de Rússia, al·ludint arguments sanitaris vinculats amb la Covid-19.

Tot això passa mentre té lloc a tot el país una vaga general convocada per la líder opositora Svetlana Tikhanóvskaia, refugiada a l’estranger. Tot i que l’atur no ha sigut massivament secundat en les empreses públiques del país, sí que s’ha estès a les universitats del país, suscitant la ira de Lukaixenko. Com a mesura de represàlia davant els joves, el mandatari ha ordenat al Govern que s’impedeixi  el reconeixement dels diplomes d’estudis cursats a l’estranger. «Alguns volen estudiar a l’estranger; els polonesos, els lituans i d’altres els conviden; cap problema, els donarem un bitllet demà mateix, que se’n vagin», ha assegurat.