Crisi a Tailàndia

El Govern tailandès retrocedeix davant les protestes prodemocràtiques i aixeca l'estat d'emergència

El primer ministre es veu obligat a fer marxa enrere davant un moviment estudiantil que qüestiona la monarquia

zentauroepp55529130 21 october 2020  thailand  bangkok  pro democracy protesters201022113235

zentauroepp55529130 21 october 2020 thailand bangkok pro democracy protesters201022113235 / Peerapon Boonyakiat SOPA Images

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern de Tailàndia ha posat fi aquest dijous a l’estat d’emergència «sever» que va ser imposat el 15 d’octubre per represaliar l’onada de protestes que fa una setmana es repeteixen a la capital. La decisió suposa una victòria per al moviment prodemocràtic. El Govern ha fet marxa enrere després de la jornada de protestes de dimecres a Bangkok, on 7.000 persones van tornar a desafiar el decret per setè dia consecutiu.

El decret d’emergència, a més de prohibir les reunions de més de quatre persones, donava a la policia carta blanca per fer detencions i confiscar qualsevol publicació electrònica que es considerés «contrària a la seguretat nacional». El cap de Govern, Prayut Chan-O-Cha, va declarar que «en aquest moment, els greus fets que van portar a la declaració del decret d’emergència sever han remès, per això les autoritats poden implementar les lleis ordinàries».

Aquest dimecres, milers de manifestants van acudir de manera pacífica cap als voltants de la Casa del Govern i van entregar a les autoritats una carta de renúncia preparada a què només faltava la firma del mandatari. El moviment liderat per estudiants va anunciar el mateix dia tres jornades de treva per donar al primer ministre l’oportunitat d’anunciar la seva dimissió.

Reformes profundes

A més de la dimissió de Prayut, el general que va liderar el cop d’Estat el 2014 i va retenir el poder el 2019 mitjançant unes controvertides eleccions, els manifestants, que organitzen protestes massives des del juliol, exigeixen la redacció d’una nova Constitució, ja que l’actual va ser dictada per l’extinta junta militar el 2016, i la reducció de la influència de l’Exèrcit.

Però la demanda més audaç i controvertida és la reforma de la monarquia, un tema tabú fins fa molt poc, no només pel gran respecte que ha inspirat la institució, sinó també per la dura llei que preveu penes de fins a 15 anys de presó per a qui critiqui la corona.

Victòria popular

Notícies relacionades

El decret d’emergència del 15 d’octubre no va aconseguir frenar sensiblement el moviment estudiantil, per això el Govern va haver de canviar de mètode. «El Govern està fent un canvi de rumb perquè s’adona que els vells mètodes ja no funcionen», diu Christine Cabasset, de l’Institut de Recerca sobre el Sud-Est Asiàtic Contemporani.

«No podia continuar desgastant-se davant una joventut determinada que no ha deixat de lluitar malgrat la detenció de la majoria dels seus líders. És una victòria per al moviment, que continua enfortint la seva base», assegura l’experta.

Temes:

Tailàndia