escàndol a dinamarca

L'alcalde de Copenhaguen dimiteix després de ser acusat d'assetjament sexual

Dues dones l'acusen d'haver-les tocat de manera inapropiada el 2012 i 2017

undefined55491818 copenhagen  denmark   19 10 2020   mayor of copenhagen frank201020073050

undefined55491818 copenhagen denmark 19 10 2020 mayor of copenhagen frank201020073050 / Philip Davali

1
Es llegeix en minuts
Afp

L’alcalde de Copenhaguen va presentar aquest dilluns la seva dimissió després que dues dones l’acusessin d’haver-les assetjat sexualment, una renúncia que es produeix en un moment en què es multipliquen les denúncies de les agressions sexuals a Dinamarca.

Frank Jensen, de 59 anys, s’havia disculpat divendres després que dues dones l’acusessin d’haver-les tocat de manera inapropiada el 2012 i 2017, però havia assegurat que continuaria exercint el seu càrrec.

Però el responsable de la secció de joves del Partit Socialdemòcrata danès va dir el diumenge que l’havien informat d’altres vuit persones que havien sigut assetjades per l’alcalde socialdemòcrata o que havien sigut testimonis d’això.

Tot i que havia rebut el recolzament del seu partit durant el cap de setmana, l’alcalde va decidir finalment dimitir aquest dilluns.

«Això eclipsarà tot el treball polític que vull fer, per això he decidit dimitir del meu càrrec d’alcalde», va assegurar Jensen, al capdavant del govern municipal de la capital danesa des del 2010.

El polític també va renunciar al seu càrrec de responsable adjunt del Partit Socialdemòcrata, que dirigeix el govern de Dinamarca des del 2015.

La primera ministra danesa, la socialdemòcrata Mette Frederiksen, va demanar aquest dilluns un canvi de mentalitats.

«L’assetjament i les agressions no poden ser defensades. Junts hem de crear una cultura en la qual això no sigui acceptat. Ni en paraules ni en actes», va declarar la primera ministra en un comunicat.

Notícies relacionades

Milers de dones daneses han denunciat en les últimes setmanes que havien sigut víctimes d’agressions sexuals o de comportaments sexistes en aquest país escandinau, sovint considerat com un dels més avançats respecte a la igualtat de gènere.

Aquesta onada d’alliberament de la paraula femenina va començar a finals d’agost quan Sofie Linde, una famosa presentadora de televisió danesa, va sorprendre els espectadors a l’assegurar que un alt dirigent de la televisió pública li havia proposat catapultar la seva carrera si li feia una fel·lació.