fuerteventura

«Cardem o no cardem, si no ja ho veuràs...»

L'exassessora Yaiza Sotorrio relata al jutge la situació viscuda pel presumpte assetjament sexual del regidor Herrera

Reitera que va ser acomiadada del seu càrrec a l'ajuntament per no acceptar les seves proposicions

jose-juan-herrera

jose-juan-herrera

4
Es llegeix en minuts
Antonio Cabrera

L’exassessora de l’Ajuntament de Puerto del Rosario de Fuerteventura, Yaiza Sotorrio Espinel, va declarar ahir davant el jutge substitut del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Puerto del Rosario que el seu acomiadament com a treballadora municipal del consistori de la capital està relacionat amb la negativa a mantenir relacions sexuals amb el regidor d’Obres i Serveis, José Juan Herrera Martel. «Cardem o no cardem, si no ja ho veuràs...» va etzibar aquest regidor a la treballadora municipal, segons ella mateixa va declarar en la seva compareixença judicial.

D’altra banda, els regidors Manuel Travieso (AEPR) i Mayra Marichal (NC), que van comparèixer en qualitat de testimonis, van assegurar al jutge que van posar en coneixement de l’alcalde, Juan Jiménez, el presumpte delicte d’assetjament sexual.

Sotorrio va denunciar el 17 de juliol que va ser cessada com a càrrec de confiança a l’Ajuntament de Puerto del Rosario per no accedir a mantenir relacions sexuals amb el regidor José Juan Herrera. La querella toca també l’alcalde, Juan Jiménez, com a cooperador necessari, ja que es considera que tenia coneixement dels fets i ni va actuar ni els va posar en coneixement de les autoritats competents. Aquests polítics, Juan Jiménez i Herrera Martel hauran de comparèixer a declarar en qualitat de querellats el pròxim 6 de novembre.

L’exassessora municipal va manifestar en la seva compareixença judicial que una setmana abans del confinament el regidor denunciat «li va enviar missatges que volia cardar amb ella al despatx. Que hi insistia i hi va insistir quan va començar a treballar», segons es desprèn de l’acta de la declaració a què ha tingut accés aquest diari.

En un moment de la compareixença, Yaiza Sotorrio apunto que el regidor denunciat «va començar amb mirades cap a l’escot. Que va pujar al despatx el juny del 2020 i li va manifestar «mira, veus com tinc la taula, preparadeta, aquí es pot fer de tot». Posteriorment va tornar a pujar per portar-li uns documents i li va dir [el regidor denunciat] que tanqués la porta. «Quan va tancar em va dir, això teu i meu què, cardem o no cardem... » . Després de respondre Sotorrio que mai tindrien res, Herrera li va etzibar: «Bé, bé, ja ho veuràs... ».

Yaiza Sotorrio va assegurar a la seva arribada als jutjats que des del mateix instant que va presentar la querella «hi han hagut moments dolents, sobretot per la família i pels comentaris que he hagut d’escoltar d’una part de la societat, que ha posat en dubte les meves declaracions. No ha sigut just, tot i que hi comptava i defensaré el que crec». A més, va afegir que «el més dur durant tots aquests mesos ha sigut enfrontar-me a una societat a qui li costa canviar coses, tot i que espero que tot aquest procés judicial serveixi per canviar la societat i les maneres, el llenguatge sexista i també que es comenci a respectar».

L’extreballadora municipal va manifestar també que «per fi podré parlar, m’escoltaran, que és el que vull, i també que sigui la Justícia la que tingui la paraula, crec que estic fent el que considero correcte».

La querellant va lamentar que en tot aquest temps cap regidor de l’ajuntament, on governen un pacte entre PSOE, Podem, NC-AMF, Ciutadans i Agrupació d’Electors, s’hagi posat en contacte amb ella.

Sotorrio també va assenyalar davant el jutge que l’alcalde, Juan Jiménez, era ple coneixedor de tots els missatges d’índole sexual que va rebre del regidor Herrera Martel. A més, va afegir que el regidor li va trucar al despatx i li va dir que l’havia de cessar. «Això és així, això és política. Si fos per mi et quedaries, és una decisió del regidor...», li va etzibar Jiménez, segons es recull a l’acta de declaració.

«Un consell d’amic»

Més contundent es va mostrar l’exassessora municipal a l’assenyalar davant l’autoritat judicial que després d’anunciar que presentaria una denúncia pel seu cessament laboral «l’alcalde em va dir que això és un poble petit i en sortiràs malparada». ¿És una amenaça...», li va preguntar Sotorrio, i l’alcalde li va contestar: «És un consell d’amic... ».

L’advocat de José Juan Herrera, Raúl Miranda, va preguntar a Yaiza Sotorrio quan va conèixer el regidor. «El conec perquè va venir a ficar-me en el partit al proposar-me que entrés en l’Agrupació d’Electors. A més, va afegir que «es van reunir diverses vegades a la casa dels pares del querellat en la campanya electoral, no com a amistat».

En les diferents preguntes realitzades pel lletrat Miranda, l’exassessora reconeix les converses per Whatsapp i que duren diverses hores, fins a altes hores de la matinada. «No el vaig bloquejar perquè era el meu cap i volia que funcionés la relació laboral duradora...»

La hipotètica moció de censura a l’Ajuntament de Puerto del Rosario també va estar present en la compareixença davant el jutge de l’exassessora municipal Yaiza Sotorrio i els regidors Travieso i Marichal.

Mayra Marichal, que va ser primera tinenta d’alcalde del consistori, va assegurar que va posar els fets en coneixement de l’alcalde. «No he tingut cap reunió amb José Juan Herrera i David Perdomo per fer una moció de censura ni al març ni al maig».

Notícies relacionades

Per la seva banda, Manuel Travieso va apuntar que va veure alguns missatges que «eren relatius que volia fer l’amor al despatx» i que va parlar del tema amb l’alcalde. La presència de l’exassessora municipal Yaiza Sotorrio als jutjats va despertar ahir l’atenció dels mitjans de comunicació, que l’esperaven a les portes de la seu judicial.

Amb poques paraules, Sotorrio va defensar el paper de la dona en la societat i va criticar el llenguatge sexista, mentre va demanar més respecte per a la figura femenina. A més, va agrair als periodistes l’atenció prestada pel cas que l’ha obligat a declarar davant el jutge. En la imatge superior, l’exassessora en el moment d’arribar al jutjat. A baix, Manuel Travieso.