MASCLISME EN LA POLÍTICA

Quim Arrufat va deixar la CUP després d'una denúncia d'agressió sexual i una altra d'abús

L'exdiputat va atribuir la seva sortida de la formació anticapitalista a certes «decepcions polítiques»

jregue27384947 arrufat bertran170629102234

jregue27384947 arrufat bertran170629102234

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exdiputat de la CUP Quim Arrufat tenia una denúncia interna per agressió sexual i una altra per abús sexual quan va decidir abandonar l’organització anticapitalista el 2019, segons ha avançat el diari ‘Ara’ i han confirmat a EL PERIÓDICO fonts de la formació. Una dona va denunciar Arrufat per agressió sexual a la tardor del 2014, quan encara era diputat al Parlament. Aquell any, no obstant, els protocols interns de la CUP per afrontar les agressions sexistes encara no eren vigents, i es va crear una comissió informal per abordar el cas. El 2019 va rebre una nova denúncia, aquesta vegada per abús sexual, que va precipitar la seva sortida, just abans de les eleccions municipals a què es presentava al seu municipi, Vilanova i la Geltrú.

Arrufat va decidir abandonar l’organització, ja que, malgrat que la comissió encara estava tractant el cas, el protocol intern ja llavors en vigor estableix que un agreujant per reiteració implica l’expulsió. Segons apunta el diari ‘Ara’, l’esmentat protocol fixa quatre nivells en els casos de violència sexual: un nivell 1 per comentaris lascius; un nivell 2 per exhibicionisme o tocaments no desitjats; un nivell 3 per violació o per forçar pràctiques sexuals no desitjades, i un nivell 4 per una violació amb força. El cas d’Arrufat del 2014 es tractaria d’una agressió de nivell 3.

Perdre visibilitat

Notícies relacionades

Les mesures reparadores que havia d’emprendre el diputat eren renunciar a la visibilitat pública i la suspensió de militància entre sis mesos i dos anys, tot i que aquesta última no es va acabar aplicant. A finals del 2014 va tenir lloc una reunió amb Arrufat en què va recordar que, per reparar el mal, no podia coincidir amb la víctima en cap acte, havia d’iniciar un procés de revisió amb treball personal per assumir el que havia fet i havia de perdre presència mediàtica. El 2017, amb l’aprovació dels protocols interns, es va tornar a tractar el cas i, finalment, el 2018 es va acordar que no podia ser una figura representativa del partit i que havia de reprendre el treball terapèutic.

Segons fonts de la CUP, la formació estava enmig del procés de gestió d’agressions a través del protocol quan Arrufat va decidir abandonar la militància. En una entrevista a Vilaweb el juny passat, l’exdiputat va anunciar que havia deixat la formació anticapitalista per la «maror» interna i per algunes «decepcions polítiques». Arrufat, a més de diputat del 2012 al 2015, va ser elegit membre del secretariat nacional de la CUP el 2016, fins a finals del 2017. Durant aquest període va ser el seu portaveu, juntament amb Núria Gibert.