cursa electoral als eua

Trump converteix el primer debat amb Biden en un espectacle vergonyós

Les interrupcions constants i els atacs van marcar el primer cara a cara a un mes de les eleccions als EUA

El demòcrata va mirar d'explicar el seu programa, però va acabar frustrat i recorrent als insults

debate-caotico-y-agrio / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Patètic, horrorós, lamentable, vergonyós... Qualsevol dels adjectius serveix per descriure el primer debat presidencial entre Donald Trump i Joe Biden, celebrat a poc més d’un mes de les eleccions als Estats Units. Amb el país de dol per la pandèmia, sumit en una greu crisi econòmica i tenallat per les tensions socials als carrers, el president va impedir que es pogués portar a terme una cosa semblant a un intercanvi d’idees mitjanament civilitzat. I ho va fer amb interrupcions constants, acusacions falses, atacs a la família de Biden i un menyspreu absolut per les regles pactades. El demòcrata va mirar d’esquivar les trampes per embastar els seus arguments amb estoïcisme, però la seva frustració va acabar donant peu als insults. Al final va perdre el públic i la democràcia nord-americana. 

trump-intenta-desorientar / periodico

Poc van poder treure en clar els teleespectadors de les propostes polítiques dels dos candidats. La bronca i el guirigall ho va enfosquir tot. Va ser una hora i mitja de calvari que va deixar en evidència els perills que sotgen el país en aquestes eleccions, en les quals molt probablement no haurà resultat després de la nit electoral a causa de l’augment massiu del vot per correu i la previsió que el recompte d’aquestes paperetes no es produeixi en alguns estats fins després del 3 de novembre. Novament Trump no va voler comprometre’s a acceptar el dictamen que surti de les urnes o si vulgui a esperar que la comissió electoral certifiqui el resultat abans de cantar una victòria. «Això no acabarà bé per a aquest país», va arribar a dir després de reiterar que hi haurà «un frau massiu» en el vot per correu i demanar els seus seguidors que vagin a les urnes a vigilar la jornada electoral. 

Més preocupant encara va ser la seva crida velada a l’extrema dreta per actuar quan arribi el moment. Trump va invocar els Proud Boys, un grup neofeixista, després de negar-se a condemnar el supremacisme blanc i els grups paramilitars que han sembrat el caos en algunes de les protestes contra el racisme dels últims mesos. «Proud Boys, quedin-se enrere i estiguin preparats», va dir en una frase que portarà cua. Des del principi va ser tens i a la defensiva, més preocupat en interrompre el seu rival que en exposar per què hauria de ser reelegit. «He fet més en 47 mesos del que vas fer tu en 47 anys», li va dir al demòcrata. Ni tan sols el moderador de Fox News, Chris Wallace, amb qui també va acabar lluitant, va aconseguir que respectés els dos minuts assignats a cada candidat. 

trump-biden / periodico

Biden el va acabar traient de les seves caselles. «Vols callar, home. No es pot ser menys presidencial», li va etzibar en un moment. «És difícil dir una paraula amb aquest pallasso?», va dir en una altra ocasió. O «no soc aquí per posar en evidència les seves mentides, tothom sap que és un mentider». El demòcrata va mirar de comportar-se com l’únic adult a la sala. Té avantatge a les enquestes i en tenia prou amb demostrar que no ha perdut les seves facultats mentals, com insisteix a demostrar constantment Trump, que va arribar a dir abans del debat que hi sortiria dopat. I en aquest sentit va passar la prova amb nota. No es va ensorrar enmig de la tempesta. Va demostrar aplom i es va esforçar per esbossar els seus plans en Sanitat, la gestió de la pandèmia i la crisi racial que viu el país. 

Però tampoc es va tallar a disparar contra Trump, que va acusar el seu fill Hunter de corrupció i de ser un cocaïnòman, i es va burlar quan parlava del servei a l’Exèrcit del seu primogènit Beau, mort per un càncer als 46 anys. Biden li va dir «racista», va dir que és la «mascota de Putin» i va reiterar que no té cap pla per treure el país de la debacle de la pandèmia, que ha deixat més de 200.000 morts. «Aquest és el mateix home que va dir que a la primavera hauria desaparegut. Que se n’aniria amb la calor i que potser podríem injectar-nos una mica de lleixiu al braç». Trump li va respondre afirmant que va ser una broma.

Notícies relacionades

Hores abans del debat, el demòcrata va fer pública la seva declaració de la renda de l’any passat. Va pagar 300.000 dòlars en impostos sobre uns ingressos pròxims al milió de dòlars. Una manera de posar en evidència el president, després que el ‘New York Times’ revelés que només va pagar 750 dòlars el 2016 i 2017, un terç menys del que paga el ciutadà mitjà de classe mitjana. Trump va mirar de defensar-se davant les preguntes del moderador, incapaç de moderar la que va ser una insofrible baralla de galls. «Vaig pagar milions de dòlars en impostos sobre la renda», va afirmar sense comprometre’s a fer públiques les seves declaracions de l’IRPF.

 Malgrat que els dos candidats van acabar baixant al fang, l’espectador va tenir temps per veure el clar contrast que hi ha entre tots dos. Només falta saber si després d’aquesta dosi de podridura política sortirà a votar o pensarà totalment fastiguejat que el país està perdut.