Els moments més tensos del debat entre Trump i Biden

300920 debate 16 9 elperiodico / periodico

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

És difícil anomenar ‘debat’ el que s’ha vist aquest dimarts a la nit des de Cleveland (Ohio). El primer cara a cara dels tres organitzats entre Donald Trump i Joe Biden ha sigut un espectacle lamentable i trist, de poca discussió política, i això que en joc hi ha la presidència dels Estats Units. La batalla, que ha intentat inútilment moderar Chris Wallace, s’ha arrossegat al fang, predominantment per l’actuació de l’actual ocupant de la Casa Blanca, i ha estat plena de moments degradants, també de tensió i, en el cas de Trump, dignes d’intensificar les alertes.

L’alarmant missatge de Trump a l’extrema dreta

Wallace, presentador de FoxNews, ha preguntat directament al president si estava disposat a condemnar els supremacistes blancs i les milícies i dir-los que havien de fer un pas enrere i no afegir violència . Trump inicialment ha fet floretes per no contestar directament i ha dit «gairebé tot el que veig és de l’esquerra».  Quan Wallace ha insistit i també Biden i se li ha demanat específicament que es dirigís als Proud Boys, un grup d’extrema dreta i neofeixista, Trump ha dit: «Proud Boys: Stand back y stand by»,«quedeu-vos enrere, estigueu preparats».

Poc després, al canal de Telegram del grup, ja apareixia el logo del grup amb la frase del president afegida.

«No tens res intel·ligent»

El menyspreu pel contrincant ha sigut una altra constant del debat. En un moment Trump, que normalment anomena Biden ‘Sleepy Joe’ (endormiscat, grogui), ha qüestionat la seva intel·ligència.

El cop personal més baix

El punt més baix en el terreny personal de Trump ha arribat quan Biden estava utilitzant una informació recent que acusava el president d’haver cridat els soldats ferits i caiguts «perdedors» i «pringats» i el demòcrata ha utilitzat com a exemple de patriotisme el seu fill Beau, que va servir en l’exèrcit i va morir d’un càncer. Trump l’ha interromput per preguntar-li si parlava del seu fill Hunter, el lloc de treball en una empresa gasística d’Ucraïna del qual es va colar en la investigació de l’‘impeachment’ i els republicans han intentat convertir en un escàndol. Entre falsedats, Trump ha al·ludit a problemes amb la cocaïna de Hunter Biden i Biden ha reaccionat emocionat. Dirigint-se a estatunidencs en les famílies dels quals hi ha hagut problemes d’addicció, el demòcrata ha assegurat que el seu fill ha lidiat amb aquests problemes i s’ha declarat «orgullós» d’ell.

«És un mentider»

Biden tampoc s’ha mossegat la llengua al parlar de Trump. Més d’una vegada l’ha anomenat «pallasso» i en un moment en què el president l’ha interromput quan parlava del seu pla sanitari, l’exvicepresident de Barack Obama ha dit «tothom sap que és un mentider».

«¿Per què no calles?»

Notícies relacionades

Les constants interrupcions també han portat Biden en un moment a acusar Trump de no ser presidencial, no sense abans dir-li «¿per què no calles?»

El paper impossible del moderador

Des del primer moment ha quedat clar que Wallace tenia una missió gairebé impossible a mirar de controlar el debat, no només però especialment per les interrupcions de Trump. I el periodista de FoxNews, que en una aplaudida entrevista al juliol va desafiar repetidament les falsedats del president, aquesta nit li ha recriminat les interrupcions en diverses ocasions.