Escàndol polític

Trump replica a 'The New York Times' i diu haver pagat milions al fisc

El mandatari nord-americà es defensa de les acusacions sobre els seus impostos i també del deute personal que acumula, però no en presenta cap prova

trump-lateral

trump-lateral

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar haver pagat milions de dòlars al fisc i que amb prou feines està endeutat, sense oferir cap prova, en resposta a les revelacions del diari ‘The New York Times’, que diumenge va publicar que amb prou feines ha pagat impostos en els últims anys i que afronta deutes per valor de centenars de milions.

Per defensar-se d’aquestes informacions, aquest dilluns Trump va escriure un fil de missatges a Twitter en què va arremetre contra la premsa.

«Els mitjans de comunicació falsos, com en l’època de les eleccions del 2016, estan portant a col·lació els meus impostos i tota mena de tonteries amb informació obtinguda il·legalment i només amb males intencions. Vaig pagar molts milions de dòlars en impostos però tenia dret, com tothom, a la depreciació i als crèdits d’impostos», va afirmar.

Discurs confús

«A més –va afegir–, si miren els actius extraordinaris de la meva propietat, cosa que no han fet les Notícies Falses, estic extremadament en avantatge, tinc molt poc deute comparat amb el valor dels actius. Molta d’aquesta informació està registrada, però des de fa temps dic que pot ser que publiqui els extractes financers de l’època en què vaig anunciar que em presentava a la presidència, per mostrar totes les propietats, actius i deutes».

«¡Són extractes molt IMPRESSIONANTS, i també mostren que soc l’únic PRESIDENT conegut que ha renunciat al plus de 400.000 dòlars anuals de salari presidencial!», va dir.

Revelacions periodístiques

‘The New York Times’ ha tingut accés a les declaracions d’impostos del president al llarg de més de dues dècades, que inclouen els seus dos primers anys a la Casa Blanca.

D’acord amb el rotatiu, el mandatari va abonar 750 dòlars per l’impost federal sobre la renda el 2016, l’any que va guanyar les eleccions, i la mateixa quantitat durant els seus primers dotze mesos a la Casa Blanca. En deu dels quinze anys abans de la seva ascensió al poder, no va haver d’abonar l’impost sobre la renda, segons el diari, perquè va al·legar que afrontava més pèrdues que ingressos.

Així mateix, ‘The New York Times’ assenyala que té una batalla pendent des de fa una dècada amb el Servei de Recaptació d’Impostos (IRS, en anglès), la Hisenda dels EUA, sobre la legitimitat d’una devolució d’impostos per valor de 72,9 milions dòlars que ell va exigir i que finalment va rebre, després de declarar pèrdues importants.

Actualment, l’IRS manté oberta una auditoria que si es resol en contra de Trump podria costar-li 100 milions de dòlars.

Els deutes de Trump

Així mateix, el diari afirma que el president afronta deutes per valor de 421 milions de dòlars, els pagaments dels quals haurà d’assumir en els pròxims quatre anys i que el posen en risc d’insolvència si és reelegit per a un segon mandat en els comicis de novembre.

Referent a això, la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, aquest dilluns va considerar que les revelacions plantegen un «problema de seguretat nacional» per als EUA.

«Aquest president sembla tenir un deute de més de 400 milions de dòlars. ¿A qui? ¿A diferents països? ¿Quin és el palanquejament [del deute] que té? Per a mi, aquesta és una qüestió de seguretat nacional», es va preguntar Pelosi en una entrevista a la cadena de televisió NBC.

En aquest sentit, la líder de la majoria progressista a la Cambra baixa va indicar que aquesta circumstància planteja dubtes sobre si hi ha persones o nacions estrangeres que puguin tenir «influència» sobre el governant.

«Fem el jurament de protegir i defensar [el país]. Aquest president és el comandant en cap [de les Forces Armades]. Té una exposició creditícia per diversos centenars de milions de dòlars. ¿A qui? El públic té dret a saber-ho», va afirmar Pelosi.

Apunten Putin

La líder demòcrata en concret va al·ludir al president rus, Vladímir Putin, i va citar polítiques i afirmacions fetes des de la Casa Blanca que, segons el seu parer, han sigut favorables a Rússia en els últims anys.

«La pregunta és què té Putin sobre el president des del punt de vista polític, personal, financer..., de tal manera que el president intenta soscavar el nostre compromís amb l’OTAN, cedeix davant Rússia i Síria, intenta culpar Ucraïna per interferir en les nostres eleccions quan coneix bé el consens entre la comunitat d’intel·ligència que és Rússia», va dir Pelosi.

«La llista segueix i segueix –va afegir–, l’annexió de Crimea; i la resta a què el president dona l’esquena. Per tant, ell diu que li agrada Putin i que a Putin li agrada ell. Bé, ¿quin és el vincle? Ja ho veurem».

¿Pagaments d’impostos justos?

D’altra banda, la campanya de l’aspirant demòcrata a les eleccions presidencials, Joe Biden, va publicar en les últimes hores un anunci a Twitter en què mostrava el contrast entre els impostos pagats pel president i els que abonen els treballadors.

«Els professors van pagar 7.239 dòlars. Els bombers van pagar 5.283 dòlars. Les infermeres van pagar 10.216 dòlars. Donald Trump va pagar 750 dòlars», va remarcar la campanya de l’exvicepresident. Les declaracions d’impostos de Trump són motiu de disputa en els tribunals des de fa temps.

Notícies relacionades

El juliol passat, el Tribunal Suprem del país va ordenar al mandatari que entregués la seva declaració d’impostos a un fiscal de Nova York que l’investiga, però va determinar que la Cambra de Representants, controlada per l’oposició demòcrata, encara no podia accedir a aquests documents.

Les decisions de la cort en els casos de Nova York i de la Cambra baixa van suposar un empat per a Trump, que s’ha resistit a fer públiques les seves declaracions d’impostos, una cosa que sí que han fet tots els seus antecessors al llarg de la història.