LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Trump diu que els EUA podrien tenir prearada pla seva vacuna en un mes

Els demòcrates acusen el president de pressionar els reguladors per accelerar l'aprovació del tractament

zentauroepp54948622 president donald trump talks with abc news anchor george ste200916082306

zentauroepp54948622 president donald trump talks with abc news anchor george ste200916082306 / Evan Vucci

2
Es llegeix en minuts

Donald Trump ha afirmat que els EUA podrien tenir acabada una vacuna contra el coronavirus en un mes. «Estem a punt de tenir una vacuna. Pot sortir en tres setmanes o quatre», ha dit en una trobada amb votants a Pennsilvània transmesa per la cadena ABC News.  Poques hores abans havia dit en Fox News que la vacuna podria estar preparada en «quatre setmanes, fins i tot potser vuit».

«Si vols saber la veritat, el Govern anterior hauria tardat anys a tenir una vacuna per culpa de l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA) i tots els permisos. Però ara estem a poques setmanes d’aconseguir-ho [...]; podrien ser tres o quatre setmanes», ha afirmat Trump durant un esdeveniment en ABC News amb votants indecisos.

Diversos experts, que inclouen alts funcionaris com l’epidemiòleg Anthony Fauci, asseguren que és més probable que l’aprovació de la vacuna tingui lloc a finals d’any.

Els seus rivals demòcrates acusen Trump d’estar pressionant  els reguladors sanitaris del Govern federal i els científics per aprovar precipitadament una vacuna perquè això podria ajudar-lo a vèncer Joe Biden, que va primer en les enquestes de cara a les eleccions presidencials del 3 de novembre.

«El virus desapareixerà»

Trump també s’ha mostrat convençut que, tot i que no s’aconsegueixi una vacuna contra la malaltia, el virus «desapareixerà», una idea que ha repetit reiteradament des de març. «Desapareixerà. Desapareixerà. Ho continuo dient», ha reblat.

Trump s’ha enfrontat a crítiques per la seva gestió de la pandèmia des que el periodista Bob Woodward va revelar una sèrie de gravacions en les quals el mandatari li va reconèixer al març que «treia importància» a la pandèmia . Segons el mandatari, «sempre» va voler «treure importància» a la pandèmia perquè, segons el seu parer, la feina d’un president és «mantenir els Estats Units segurs» i al març també va assenyalar que «encara» li agradava minimitzar l’amenaça perquè no pretenia «crear pànic».

Notícies relacionades

No obstant, aquest dimarts, Trump ha afirmat que no va treure importància a la pandèmia. «No la vaig infravalorar», ha conclòs Trump. «De fet, la vaig reforçar de moltes maneres en termes d’actuació. La meva actuació va ser molt dura», ha assegurat, exemplificant les seves paraules amb la prohibició de viatges emesa pels Estats Units contra la Xina i Europa al febrer i al març. «Vam fer molt, molt bé d’emetre aquesta prohibició», ha continuat. «Tant si en dius talent o sort, va ser molt important perquè amb això vam salvar moltes vides», ha remarcat.

Els Estats Units són el país més afectat per la pandèmia. Fins al moment ha confirmat 6.537.627 contagiats, 34.597 en les últimes 24 hores, segons les dades proporcionades pels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès). Les morts per la malaltia ja arriben a les 194.092, 387 en un dia.