REEDICIÓ DE LES CARICATURES

Charlie Hebdo: manifestacions al Pakistan i l'Iran i èxit a França

Milers de persones protesten a Karachi contra la revista, que esgota la reedició de les caricatures de Mahoma

undefined54771541 supporters of hardline islamist party tehreek e labbaik paki200904172148

undefined54771541 supporters of hardline islamist party tehreek e labbaik paki200904172148 / AAMIR QURESHI

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Milers de manifestants han sortit al carrer en diverses ciutats del Pakistan, sobretot a la capital, Karachi, per protestar contra França i la revista ‘Charlie Hebdo’, que ha tornat a reeditar les caricatures de Mahoma coincidint amb el judici als terroristes gihadistes que van matar part de la seva redacció el gener del 2015. També l’Iran ha condemnat el que qualifica d’«insults al profeta».

L’últim número de ‘Charlie Hebdo’, en el qual torna a publicar les caricatures de Mahoma que el van convertir en blanc de les ires gihadistes el 2015, es va esgotar el primer dia i està sent reimprès. Amb el títol «Tot això (l’atemptat) per això (les caricatures)», han triplicat la tirada fins a arribar als 200.000 exemplars. Uns 200.000 més estaran disponibles a partir de dissabte en els punts de venda.

El setmanari va prendre aquesta iniciativa coincidint amb l’inici del judici de l’atemptat que el 7 de gener del 2015 va costar la vida a 12 dels seus col·laboradors, assassinats per dos germans gihadistes a la seu parisenca de la publicació. Amb això, va voler demostrar que «mai es rendirà ni renunciarà» a la seva llibertat de publicar.

Els atemptats van provocar grans manifestacions a tot Europa en defensa de la llibertat d’expressió i com a condemna dels atemptats gihadistes, amb una gran marxa a París amb els principals dirigents europeus.

Les caricatures de Mahoma van ser publicades inicialment pel diari danès ‘Jyllands-Posten’ el setembre del 2005 i represes per ‘Charlie Hebdo’ el 2006. Mostren el profeta amb una bomba al cap en comptes d’un turbant o armat amb un ganivet flanquejat per dues dones amb vel negre. A més, la portada del nou número reprodueix una caricatura de Cabu, un dibuixant de la revista assassinat en l’atemptat.

17 morts en dos atemptats

«Partim del principi que hi havia persones que no coneixien aquestes caricatures, algunes ni tan sols havien nascut quan van ser publicades per ‘Charlie’ el 2006 i havien de comprendre per què aquests assassinats van ser comesos el 2015», va dir Juin.

El judici pels atemptats del gener del 2015 contra el setmanari satíric i un supermercat de productes kosher, que van deixar 17 de morts, va començar dimecres a París. Un total de 14 persones estan acusades d’haver donat suport logístic als tres autors materials dels atacs, que van morir en enfrontaments amb les forces de l’ordre.

Mentrestant, al Pakistan, els manifestants han cridat consignes contra l’ambaixador francès, cridaven al boicot de productes francesos i han mostrat pancartes en les quals es prestaven a «sacrificar les nostres vides per la santedat del profeta». 

Les protestes estaven convocades pel partit extremista Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), la principal arma política del qual és la lluita contra la blasfèmia.

Notícies relacionades

A l’Iran, el ministre d’Assumptes Estrangers ha condemnat la reedició de les caricatures a ‘Charlie Hebdo’, que ha qualificat d’«una provocació i un insult» per a tots els musulmans del món. Segons el seu parer, va contra «els valors islàmics i la fe de més d’un milió de musulmans a tot el món». Ridiculitzar o insultar Mahoma es castiga amb pena de mort a l’Iran. 

L’Iran va condemnar el 2015, no obstant, l’atemptat contra la redacció de la revista satírica, tot i que també va expressar que per a ells la publicació de les vinyetes era un «abús de la llibertat d’expressió».