REBROT DE CORONAVIRUS

París prorroga l'ampliació de les terrasses fins al juny del 2021

La mesura s'havia d'acabar el 30 de setembre, però en vista de la reacceleració de l'epidèmia i les pèrdues del sector, l'alcaldia de París ha decidit prolongar la iniciativa

A partir d'aquest divendres, l'ús de la mascareta és obligatori a tota la capital sense excepcions

zentauroepp54675961 paris  france   28 08 2020   people wearing protective face 200828171428

zentauroepp54675961 paris france 28 08 2020 people wearing protective face 200828171428 / IAN LANGSDON

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

La metròpolis europea per excel·lència, París, coneguda per les seves minúscules terrasses i estrets bistrots, pels seus carrers i avingudes freqüentats, no té més remei que transformar-se en vista l’epidèmia de Covid-19. La lluita contra el nou rebrot de coronavirus és incompatible amb les cèlebres característiques de la capital. Obligada a transformar-se,dijous l’alcaldia de París va anunciar l’ampliació de les terrasses fins al juny del 2021. Una mesura acompanyada d’una altra, aquesta vegada decretada per la prefectura: a partir d’aquest divendres l’ús de la mascareta és obligatori a tota la capital.

La decisió de la intendència parisenca va ser rebuda amb els braços oberts pel sector de la restauració, víctima col·lateral de l’epidèmia. «És una decisió excel·lent, en realitat és vital», comenta el propietari d’un petit restaurant situat a dos passos de la cèntrica plaça de la República. «Nosaltres hem tret totes les taules a fora –explica mentre dirigeix la mirada a l’interior del local, on amb prou feines queden un parell de taules i cadires–, cosa que suposa 20 coberts més a la terrassa [...] Em sembla tan important que estic disposat a pagar un lloguer extra a l’alcaldia de París».

Una decisió essencial per a la supervivència del sector

Va ser el 2 de juny passat quan l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, va decidir ampliar temporalment els espais dedicats a les terrasses, i fins i tot va arribar a tancar certs carrers al trànsit per oferir als bars i restaurants diversos metres d’asfalt. La mesura havia d’acabar el 30 de setembre, però en vista de la reacceleració de l’epidèmia i les pèrdues del sector, la pròrroga atorgada per la intendència sembla indispensable per a la seva supervivència.

«Només puc dir que estic molt content amb aquest anunci, a més de poder acollir més clients a l’exterior, aquesta mesura ens dona més visibilitat al barri», explica amb un gran somriure l’Antoine, un jove restaurador que va obrir les portes del seu bistrot l’any passat, pocs mesos abans de veure’s obligat a tancar amb pany i clau pel confinament.

La mascareta, obligatòria a tot París

Notícies relacionades

L’únic però plana sobre els mesos d’hivern, el fred i la humitat característics de París seran difícils de portar a les terrasses. «No s’ha d’oblidar que els calefactors de gas s’han prohibit [...] haurem de buscar altres solucions perquè els espais exteriors siguin accessibles, potser posarem mantes a disposició dels clients o instal·larem una lona quan plogui», continua l’empresari parisenc, tot enginy és poc per tirar endavant el negoci.

Mentre bars i restaurants disfruten d’aquesta petita treva després de mesos de males notícies, aquest divendres els vianants es van despertar amb una nova restricció: l’ús obligatori de la mascareta a tot París. «Una norma necessària que molts no respecten, sembla que els joves no saben posar-se una mascareta», diu indignada una octogenària asseguda a la vora del Canal Saint-Martin, on hi ha molts oblidadissos o descurats que ara per ara no compleixen al peu de la lletra la normativa.