la situació de la pandèmia

El Govern francès recomana als seus ciutadans no viatjar a Catalunya per la situació sanitària

Demana a Espanya limitar el flux de viatgers cap a França

França generalitza els tests a viatgers procedents de països de risc

francia / periodico

4
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

França no tancarà la seva frontera amb Espanya, però el primer ministre francès, Jean Castex, ha recomanat als seus conciutadans no viatjar a Catalunya mentre la situació sanitària provocada pels rebrots de coronavirus no millori. A més, el Ministeri d’Exteriors s’ha posat en contacte amb les autoritats espanyoles i catalanes per demanar-los «limitar tot el possible» el flux de viatgers cap a França. L’anunci suposa un cop dur per al sector turístic, especialment damnificat per la crisi.

«Sobre la situació a Catalunya, que mostra indicadors sanitaris degradats, recomanem vivament als ciutadans francesos evitar viatjar mentre la situació sanitària no millori en aquest territori», ha dit Castex a la premsa a l’aeroport Charles de Gaulle, on ha presentat les principals mesures adoptades en el Consell de defensa reunit per Emmanuel Macron per reforçar el protocol sanitari davant el repunt de l’epidèmia de Covid-19.

Castex ha seguit la recomanació del president del consell científic que assessora al Govern, Jean-François Delfraissy, que havia alertat que les xifres inquietants observades en les últimes setmanes podrien portar França a una situació similar a la de Catalunya, on es multipliquen els focus infecciosos i les recomanacions de confinament.

«Cap indicador està completament en vermell. França es pot quedar en aquest equilibri en les pròximes setmanes si utilitza tests i controla els focus de forma massiva. Si no, pot donar un tomb i semblar-se més a Espanya, a Catalunya», advertia el científic aquesta setmana a ‘Le Monde’.

En vista d’unes dades epidemiològiques cada vegada més preocupants, el Govern ha decidit endurir les condicions d’entrada a França, reforçant els controls als aeroports i generalitzant els tests dels viatgers procedents dels 16 països que figuren en l’anomenada «llista vermella», és a dir, considerats de risc per una alta incidència del virus i per a qui les fronteres estan tancades.

Els Estats Units, el Brasil, Mèxic, el Perú, Xile, Panamà i Turquia formen part d’aquest llistat. Si a l’arribar a territori francès no presenten un test negatiu fet 72 hores abans del viatge, seran diagnosticats tot just arribar a l’aeroport. Si el resultat és positiu, el viatger haurà de passar catorze dies en quarantena

En el cas de l’aeroport Charles de Gaulle de París, el que rep més afluència de viatgers, suposarà realitzar proves diagnòstiques a unes 3.000 persones al dia. El dispositiu, que exigeix un gran desplegament tècnic als ports i aeroports francesos, estarà preparat, com a molt tard, l’1 d’agost.

Segons Castex, s’han adoptat mesures més dures de les que tenen altres països, però «indispensables» tenint en compte el repunt de la circulació viral a França. «Fins i tot si és menor que en altres països, hem volgut prendre mesures preventives», ha justificat. 

209 brots

El nombre de casos detectats  a França ha augmentat un 66% en les tres últimes setmanes i existeixen 209 brots actius. Territoris d’ultramar com Mayotte i la Guaiana Francesa són els més afectats mentre que els Vosges, Finisterre i Gironde se situen en un nivell moderat.

Segons les autoritats sanitàries, el lent però inexorable avenç de l’epidèmia no es deu al fet que es facin més proves, perquè l’augment de nous casos positius és superior al de pacients analitzats. La dada més preocupant és que pugen els infectats en geriàtrics i entre la població gran, on la mortalitat, com es va veure la primavera passada, és més elevada.

A més, tot i que el nombre de pacients hospitalitzats es manté estable, s’ha aturat la tendència a la baixa dels ingressos en ucis per segona setmana consecutiva. 

El president francès, Emmanuel Macron, ha demanat a tots els serveis estatals, des dels sanitaris fins a la policia de fronteres, mantenir una «gran vigilància» per garantir al màxim la protecció dels ciutadans.

Mascareta obligatòria

Tot i que el ministre de sanitat, Oliver Véran, va dir aquesta setmana que França està lluny d’una segona onada de coronavirus, el Govern vol evitar tant sí com no nous confinaments, que tindrien conseqüències econòmiques desastroses.

La mascareta és obligatòria per als majors d’11 anys des del 20 de juliol en tots els llocs públics tancats, una decisió que va prendre davant l’evidència que, amb la desescalada, els francesos s’havien relaxat i gairebé no respectaven els gestos barrera i les regles de distància física. Aquest estiu es faran campanyes per conscienciar la població perquè, com a Espanya, molts dels brots estan lligats a reunions i celebracions familiars. 

Amb més de 30.100 morts, França és un dels països més afectats per l’epidèmia.


Notícies relacionades

La redacció d’EL PERIÓDICO està treballant en aquests moments per ampliar aquesta informació, que passarà a actualitzar en uns minuts. Si voleu rebre alertes al mòbil sobre aquesta o altres notícies us podeu descarregar les aplicacions per a Android o IOS.

Per rebre cada dia al correu electrònic les notícies, reportatges i articles d’opinió publicats a elperiodico.com, doneu-vos d’alta als nostres butlletins informatius. També us podeu subscriure per consultar ‘online’ l’edició impresa o rebre-la diàriament al vostre domicili, amb la qual cosa disfrutareu de tots els avantatges i descomptes de pertànyer al Club del subscriptor d’El Periódico, el Club eP!