ESCALADA DE TENSIÓ

Els EUA criden el món a lluitar contra la «tirania» xinesa

Pompeo, secretari d'Estat de Trump, ofereix el fins ara més radical discurs d'enfrontament obert amb Pequín

Anomena el Partit Comunista Xinès «principal repte del món lliure» i demana una «nova aliança de democràcies» i «línies vermelles comunes»

US Secretary of State Mike Pompeo arrives to speak to reporters at the US State Department March 15, 2019 in Washington, DC. - Pompeo voiced hopes Friday that nuclear disarmament negotiations with North Korea would continue following reports that Pyongyang is considering suspending the talks. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

US Secretary of State Mike Pompeo arrives to speak to reporters at the US State Department March 15, 2019 in Washington, DC. - Pompeo voiced hopes Friday that nuclear disarmament negotiations with North Korea would continue following reports that Pyongyang is considering suspending the talks. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) / BRENDAN SMIALOWSKI (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Si les tensions entre els Estats Units i la Xina ja s’havien anat elevant perillosament en els últims mesos, setmanes i dies, especialment amb el sotrac de la pandèmia del coronavirus, aquest dijous han entrat en una nova dimensió. Mike Pompeo, secretari d’Estat de l’Administració de Donald Trump, ha ofert un discurs que és pràcticament una declaració de guerra a Pequín, una intervenció en la qual ha denunciat els «plans hegemònics del Partit Comunista» xinès (PCX), ha arribat a assegurar que «no es pot tractar aquesta encarnació de la Xina com un país normal com qualsevol altre» i ha declarat: «El món lliure ha de triomfar sobre aquesta nova tirania».

Pompeo parlava a la biblioteca presidencial de Richard Nixon a Yorba Linda (Califòrnia). Era el quart en una sèrie de discursos que ha encarregat també a altres membres de l’Administració, que recentment han abordat qüestions com la ideologia, l’espionatge i l’economia. Però ell s’ha reservat l’anàlisi conjunta per assegurar que «el vell paradigma» amb què durant gairebé cinc dècades s’ha abordat la relació amb la Xina «ha fracassat» i fer la crida a un enfrontament global.

«Potser és hora d’un nou agrupament de nacions que pensen igual, una nova aliança de democràcies», ha afirmat. «Si el món lliure no canvia la Xina comunista, la Xina comunista ens canviarà a nosaltres».

«Principal repte del món lliure»

El discurs no es pot entendre fora del context polític intern dels Estats Units, amb Trump enfonsant-se a les enquestes per la gestió de la pandèmia a escassos 100 dies de les eleccions en què busca la reelecció davant Joe Biden. Però assegura una escalada de tensions de conseqüències impredictibles. I mira de treure l’enfrontament amb la Xina de l’escala nacional.

Notícies relacionades

«Hem de marcar línies vermelles comunes que no poden ser esborrades per les adulacions i els tractes del Partit Comunista Xinès», ha dit Pompeo. «Si no actuem ara, el Partit Comunista erosionarà les nostres llibertats i subvertirà l’ordre de societats lliures basades en regles que hem construït. Si ens agenollem ara, els fills dels nostres fills poden estar a mercè del PCX, les accions del qual són el principal repte del món lliure».

«Xi [Jinping] no està destinat a tiranitzar sempre dins i fora de la Xina, tret que el deixem», ha dit també Pompeo, que ha assegurat que «no es tracta de contenir» Pequín sinó del que ha definit com «un complex nou repte que mai hem enfrontat abans». I ha marcat una diferència amb la lluita contra la Unió Soviètica. «Estaven aïllats del món lliure», ha dit. «La Xina comunista ja és aquí, dins de les nostres fronteres».