ACORD HISTÒRIC

Els líders de la UE, satisfets amb la resposta de l'«Europa unida»

Rutte diu estar «content» amb un acord en el qual no veu «cap decepció»

Merkel i Macron remarquen que Europa ha sigut capaç d'actuar unida

54193264 60

54193264 60 / Stephanie Lecocq (AP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Satisfacció general entre els països de la Unió Europea davant de l’històric acord sobre el fons de reconstrucció per superar els efectes de la pandèmia. Tant els grans països –Alemanya, França, Espanya, Itàlia– com els ‘frugals’, que han presentat batalla durant les maratonianes negociacions, surten satisfets de la cimera. Aquestes han sigut les seves valoracions finals.

Rutte: «Som professionals, podem encaixar cops»

El primer ministre d’Holanda,  Mark Rutte, el ‘poli dolent’ d’aquesta cimera de la UE, ha assegurat que les seves relacions amb la resta de líders de la UE, amb qui ha mantingut severes discrepàncies, continuen fortes malgrat aquests dies de dures negociacions sobre el fons de recuperació per superar la pandèmia. «Tots som professionals, podem encaixar alguns cops», ha dit als periodistes al final de la cimera. Rutte s’ha manifestat satisfet amb l’acord: «Estic content amb aquest acord. No li veig cap decepció».

Merkel: «És la resposta de l’Europa unida»

La cancellera alemanya, Angela Merkel, s’ha referit a l’acord assenyalant que aquesta és la resposta «de l’Europa unida» davant d’una situació que requeria «respostes extraordinàries». «No ha sigut fàcil, però al final ens hem trobat», ha assenyalat Merkel, que ha aprofitat per fer una defensa del multilateralisme: «El multilateralisme està en aquests moments molt pressionat i Europa ha demostrat en aquesta situació ser capaç d’actuar».

Macron: «Un canvi històric per a Europa»

El president francès, Emmanuel Macron, ha assenyalat que l’acord dels Vint-i-set sobre el fons de recuperació i sobre el pressupost plurianual de la UE suposarà un «canvi històric per a Europa i l’eurozona». En roda de premsa conjunta amb Angela Merkel, Macron ha afirmat que el pla «respon al desafiament sanitari, econòmic i social» que afronta Europa i ha defensat que «res és possible» sense França i Alemanya juntes.  

Sánchez: «Ningú queda enrere»

Pedro Sánchez ha expressat la seva satisfacció per un acord que, remarca, no deixa ningú enrere: «És un gran acord per a Europa i per a Espanya; no tinguin cap dubte que avui s’ha escrit una de les pàgines més brillants de la història de la UE», ha dit Sánchez en roda de premsa a Brussel·les poc després d’aconseguir-se per fi el consens. 

Conte: «Pla ambiciós per afrontar la recuperació»

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha qualificat d’«ambiciós» l’acord de la UE i ha assegurat que permetrà a Europa afrontar la crisi de la Covid-19 amb «força i eficiència». «És un moment històric per a Europa i per a Itàlia (...). Estem satisfets: hem aprovat un ambiciós pla de recuperació apropiat per a la crisi que estem vivint», ha destacat. Itàlia rebrà 209.000 milions del fons de recuperació.  

Kurz: «Satisfet amb el control estricte»

El canceller federal d’Àustria, el conservador Sebastian Kurz, ha expressat satisfacció amb l'acord i s’ha felicitat pel «control molt estricte» de l’ús de les ajudes financeres. Segons el seu parer, la UE ha aconseguit «una resposta adequada a la crisi del coronavirus». Especialment content estava amb «punts importants» que ha atribuït al grup d’‘els frugals’ (Àustria, Països Baixos, Suècia i Dinamarca), com, entre altres, una reducció considerable dels ajuts directes als països més afectats. «S’assegurarà que l’ús dels fons sigui realment vigilat per un mecanisme de control molt, molt estricte», va remarcar.

Von der Leyen: «Europa encara té coratge»

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha considerat que l’acord demostra que «Europa encara té coratge i imaginació».

Charles Michel: «L’acord que la UE necessita»

Notícies relacionades

El president del Consell Europeu, Charles Michel, s’ha felicitat pel «bon acord» aconseguit pels Vint-i-set. «És l’acord que en aquests moments necessita la UE», ha dit.

Lagarde: «La UE fa un pas endavant»

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha felicitat els líders europeus per l’acord i ha remarcat que la UE ha fet un pas endavant quan més es necessita en ajuda dels ciutadans europeus. «L’acord mostra que, quan més es necessita, la UE fa un pas endavant i s’uneix per ajudar els ciutadans d’Europa», ha dit. «Gràcies per la seva resistència i acció decidida en els últims dies. Només podem lluitar contra les conseqüències econòmiques de la Covid-19 treballant junts», ha assenyalat.