museus

El Louvre de París reobre les seves portes sense el seu habitual públic estranger

7.000 visitants enfront els 30.000 d'abans de la pandèmia

zentauroepp54014026 louvre200706131051

zentauroepp54014026 louvre200706131051 / CHRISTOPHE PETIT TESSON

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de tres mesos i mig de confinament, el Louvre de París, el museu més visitat del món, ha reobert aquest dilluns les seves portes, però, amb la caiguda del turisme a causa de la pandèmia, l’afluència ha sigut reduïda i sobretot local.

Un grapat de visitants esperaven amb mascareta l’obertura poc abans de les nou del matí, al costat d’un cartell que avisava que ja no quedaven entrades per a la jornada. Per motius sanitaris, el museu només preveu «acollir unes 7.000 persones diàries, davant les 30.000» que rebia abans de l’epidèmia de la Covid-19, ha indicat el seu president, Jean-Luc Martínez, als peus de la piràmide de vidre i metall que serveix d’entrada al Louvre.

Entrada del museu.

«¡Ho trobava molt a faltar, feia cinc mesos que no venia!», ha afirmat a l’AFP Elodie Berta, guia especialitzada en obres de «street art». «París no pot viure sense la cultura», ha afegit aquesta parisenca, visiblement emocionada.

Veure «a la fi ‘La Gioconda’»

«Aquesta és la nostra cinquena o sisena visita al Louvre. Però mai hem pogut veure ‘La Gioconda’ [a causa de la massiva afluència]; ¡aquesta vegada esperem que sí!», ha dit Helene Ngarnim, habitant de la capital que ha vingut acompanyada dels seus dos fills adolescents.

El 75% del públic habitual del Louvre són estrangers, especialment nord-americans, xinesos, sud-coreans, japonesos i brasilers. En canvi, en aquestes primeres setmanes, el Louvre preveu rebre principalment francesos i ciutadans dels països europeus veïns, com és el cas de la Juse, una estudiant italiana que es troba de vacances a la capital gal·la amb la seva família.

«Pensàvem que el Louvre estaria tancat. Quan vam veure que reobria avui, vam reservar de seguida», ha dit aquesta noia en la seva segona visita al museu.

El Louvre no havia tancat durant un període tan prolongat des de la segona guerra mundial.

Després d’haver registrat més de 40 milions d’euros (45 milions de dòlars) de pèrdues a causa del confinament, la direcció preveu tres anys difícils, tenint en compte que el nombre de bitllets venuts el 2020 serà molt lluny del rècord de més de 10 milions aconseguit el 2018 i dels 9,6 milions registrats l’any passat.

‘La Gioconda’, ‘La Victòria de Samotracia’, ‘La Llibertat guiant el poble’, ‘El rai de la Medusa’, ‘La Venus de Milo’... la majoria de meravelles del Louvre podran ser admirades, mentre que 30% de les col·leccions no seran accessibles en un primer moment, com és el cas de l’escultura francesa durant l’edat mitjana i el renaixement i les arts d’Àfrica, Àsia, Oceania i les Amèriques.

Però hi continuarà havent molt per veure: més de 30.000 obres en una superfície de 45.000 m2. I, sense la massiva afluència habitual, el públic disfrutarà d’una visita més tranquil·la.

Sense tornada enrere 

Notícies relacionades

Unes fletxes blaves indicaran el recorregut a seguir i no s’autoritzarà la tornada enrere. Hi haurà senyals al terra per evitar les aglomeracions en llocs estratègics, com ara davant ‘La Gioconda’.

L’única exposició temporal oberta és ‘Figura d’artista’, inaugurada abans del confinament i ara prolongada. Presenta una selecció de pintures, especialment retrats dels quals el Louvre s’enorgulleix, de Rembrandt, Dürer, Delacroix i Vigée-Lebrun.