Crisi sanitària

El pagament electrònic pel coronavirus afavoreix al fisc a Itàlia

El confinament ha augmentat espectacularment les compres 'online'

zentauroepp53453331 tienda milan200630132020

zentauroepp53453331 tienda milan200630132020 / MIGUEL MEDINA

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El confinament pel coronavirus ha fet augmentar espectacularment les compres online a  Itàlia, malgrat que es podia anar a les botigues i els supermercats d’alimentació i béns essencials. Tres mesos després, la modalitat de pagament electrònictraçable pel fisc, s’està convertint en un costum al país europeu on els pagaments electrònics constituïen només el 29% (87% a Suècia, 61% a Espanya), segons el diari La Reppublica.

Fins al febrer, moment en què es va produir oficialment el primer focus viral a Itàlia, els pagaments amb targeta arribaven a un valor de 23 milions d’euros mensuals, que al maig ja eren 40 milions, confirmen des de Satispay, una aplicació de pagament electrònic. A Mastercard, informen que entre el març i l’abril «els nous usuaris de la nostra targeta han augmentat en dos milions». Al país on tradicionalment s’afirma que «els diners es guarden sota del matalàs o un maó», el virus ha implicat, doncs, una petita gran revolució, destinada a quedar-se, segons indiquen els economistes.

D’acord amb les estadístiques de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (Ocse) i de la Unió Europea (UE), fins abans del coronavirus, a Itàlia el pagament electrònic constituïa el 29% del total, mentre que el Banc Central Europeu (BCE) el xifra més baix, en un 14%. En qualsevol cas, Itàlia ocupava el penúltim lloc de la UE, abans de Grècia.

Por o comoditat

Els analistes es pregunten si va poder més la pordel contagi o la comoditat de comprar des de casa. Al principi de la pandèmia, les televisions van passar les imatges dels administradors de Wuhan (Xina), on tot va començar, mentre desinfectaven els bitllets. Poc després, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va explicar que els bitllets «són un vehicle de contagi». Més endavant, el Journal of Hospital Infection va concretar que el coronavirus «sobreviu en els bitllets fins a nou dies a temperatura ambient».

Amb el tancament dels ciutadans a casa seva i la necessitat de continuar comprant béns essencials, moltes persones van passar gairebé automàticament al pagament online onlinei, fins i tot, moltes botigues de barri es van organitzar perquè els clients paguessin des de casa amb una targeta o altres sistemes equivalents.

Normes sanitàries a banda, el pagament amb targetes de qualsevol tipus permet que el fisc pugui rastrejar el que un ciutadà gasta i per què, sent extensible a qui rep els diners. De manera que el fisc italià tindrà més fàcil recuperar una part dels impostos (110.000 milions d’euros) dels 200.000 milions de rendes submergides del país, com calculen tant l’Institut Nacional d’Estadística com Hisenda, cosa que converteix Itàlia  en el primer país evasor de la UEEspanya és el quart, darrere d’Alemanya  i França.

Notícies relacionades

L’observatori Digital Innovation il·lustra que en el futur qualsevol aparell en connexió podrà ser utilitzat per fer pagaments electrònics, ja siguin cotxes, electrodomèstics o, fins i tot, altaveus. «Eventualment caldrà resoldre els problemes de privacitat i seguretat», indiquen els experts de la plataforma.

Un altre element que contribuirà a posar fi lentament als pagaments en metàl·lic és la norma que entra en vigor aquest dimecres: ja no es podrà treure del banc ni pagar res que superi els 1.999,99 euros en metàl·lic, que el primer de gener del 2021 es rebaixaran als 999,99. Caldrà veure si «feta la llei, feta la trampa», com diu un refrany més o menys universal.