Efectes de la crisi sanitària

Itàlia prepara el seu «Pla Marshall» de recuperació econòmica

El Govern discuteix amb els agents socials un ambiciós projecte que inclou reformes socials i canvis en l'administració pública

zentauroepp53744345 this photo taken and handout on june 13  2020 by the palazzo200613165355

zentauroepp53744345 this photo taken and handout on june 13 2020 by the palazzo200613165355 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Itàlia ja planifica la recuperació de la seva economia enfonsada per la pandèmia i que anirà acompanyada per reformes en l’administració pública i amb polítiques socials. Des d’aquest dissabte i durant 10 dies, Govern i agents socials debaten un pla per al futur del país. El Govern preveu per a aquest any una contracció de l’economia d’un 8%.

En la jornada d’avui han intervingut per videoconferència, a més del primer ministre italià, Giuseppe Conte, les màximes autoritats de la Unió Europea, del Banc Central Europeu, del Banc Central d’Itàlia i del Fons Monetari Internacional. Es tracta del projecte més ambiciós mai emprès per Roma des del Pla Marshall després de la segona guerra mundial. Els partits de la dreta italiana han rebutjat participar en els debats.

El pla del Govern italià compta amb 102 punts, agrupats en sis capítols, per «donar-li la volta» al país. Les reformes busquen simplificar la burocràcia, impulsar el sector digital i les energies renovables, millorar l’educació, la sanitat, més ajuts als més pobres i més i millors oportunitats de feina per a les dones.

El panorama a curt termini no és encoratjador. Les previsions indiquen que aquesta tardor s’incorporin a la llista de l’atur un milió i mig més de persones, a causa del gran nombre d’empreses que no reobriran les portes. Aquesta situació pot provocar una rebel·lió social.

De forma directa, indirecta, a fons perdut o amb interessos baixíssims (0,1%), alguns d’ells ja invertits, hi ha aproximadament 312.000 milions d’euros que, segons el primer ministre italià, Giuseppe Conte, haurien de portar Itàlia a un «nou Renaixement».

«Nova generació UE»

Notícies relacionades

Els ajuts arriben d’Europa, 170.000 milions d’euros, però Itàlia ja ha posat sobre la taula 480.000 milions més. Una xifra que provocarà l’augment del dèficit que podria arribar a finals d’any al 150% del PIB. Però, com es va dir des de la UE durant la crisi anterior (2007-2014), Itàlia «és massa gran per deixar que s’enfonsi».

«Es tracta d’un projecte ambiciós», ha dit Conte. «La ‘nova generació la UE’ és una possibilitat per tornar a començar, depèn de vosaltres que succeeixi», ha advertit la presidenta de la Comissió de la UE, Ursula Von der Leyen, que ha començat la seva intervenció amb un «gràcies Itàlia, Europa s’ha despertat».