CORRUPCIÓ A FRANÇA

François Fillon, condemnat a 5 anys de presó per malversació de fons públics

L'excandidat presidencial d'els Republicans ha sigut declarat culpable pels llocs de treball ficticis de la seva dona, condemnada per complicitat

zentauroepp53927664 fillon200629135801

zentauroepp53927664 fillon200629135801 / IAN LANGSDON

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

L’antic candidat d’Els Republicans a les eleccions presidencials del 2017, François Fillon, de 66 anys, ha sigut declarat culpable de malversació de fons públics pel tribunal correccional de París i condemnat a cinc anys de presódos d’ells d’obligat compliment; a 10 anys d’inhabilitació, i a pagar una multa de 375.000 euros.

Els magistrats retreuen a l’ex primer ministre de Nicolas Sarkozy haver remunerat la seva dona, Penélope, per una feina fictícia com a assistent parlamentària que mai va exercir. «A l’anteposar el seu interès personal a l’interès comú amb l’objectiu d’enriquir-se personalment va contribuir a erosionar la confiança dels ciutadans», remarca la sentència. La decisió judicial condemna Penélope Fillon a tres anys de presó.

El gener del 2017, en plena precampanya electoral, el setmanari Le Canard Echaîné  revelava que Fillon havia contractat amb càrrec al pressupost de l’Assemblea Nacional la seva dona i dos dels seus fills. Malgrat l’escàndol i la seva imputació, Fillon es va negar a abandonar la cursa electoral, de la qual va ser eliminat en la primera volta, celebrada a l’abril.

Crisi a Els Republicans

El fracàs de qui fins a aquell moment era el candidat més ben situat per arribar a l’Elisi va sumir Els Republicans en una crisi de lideratge que no han acabat de resoldre i va destapar una pràctica més estesa del que es pensava entre els parlamentaris.

Notícies relacionades

La investigació judicial iniciada el febrer del 2017 conclou que no hi ha proves convincents que Penélope Fillon exercís d’assistent parlamentària del seu marit entre 1998 i 2013, període durant el qual va cobrar 613.000 euros nets

El Tribunal calcula que els fons públics de l’Assemblea Nacional i del Senat que Fillon va utilitzar per contractar la seva dona i els fills s’aproximen a 1.156.000 euros. Els contractes, diu el veredicte, no tenien «cap consistència» ni responien a «cap necessitat». El polític conservador i la seva dona, que han apel·lat la sentència, hauran de tornar aquesta quantitat a la Cambra baixa, personada com a acusació particular.