amb distància de seguretat

La mesquita d'Al-Aqsa de Jerusalem reobre després de 70 dies de tancament

No hi podran accedir més de 50 persones alhora a causa de les limitacions per controlar el coronavirus

e1f1b438-b34f-483c-ae34-9391c2928034-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’esplanada de les Mesquites de Jerusalem, que allotja la cúpula de la Roca i la Mesquita d’Al-Aqsa, tercer lloc més sagrat per a l’Islam, ha reobert aquest diumenge les seves portes al públic després de 70 dies de tancament per la crisi sanitària.

Avui milers de fidels han acudit a dos quarts de quatre de la matinada (0.30 GMT) a les portes de l’emblemàtic lloc, a la Ciutat Vella emmurallada de Jerusalem, en territori palestí ocupat, després de més de dos mesos sense poder fer-ho, per a la primera pregària del dia, mitja hora més tard.

Desenes de persones es van amuntegar a Bab al Qattanin, una de les portes que dona al mercat del barri musulmà, al crit de: «Sacrifiquem les nostres ànimes i la nostra sang per Al-Aqsa. Al·là és el més gran».

La mort d’un palestí

L’accés s’ha desenvolupat sense incidents, amb fortes mesures de seguretat israelianes, especialment després del succés violent d’aquest dissabte a la Ciutat Vella en què policies van matar un jove palestí amb problemes mentals desarmat, que no va parar quan li van cridar l’alto, cosa que feia témer que avui hi pogués haver incidents violents.

Hores després de la primera pregària i abans de la següent crida del muetzí, que serà després del migdia, l’atmosfera a la Ciutat Vella era tranquil·la, amb uns quants fidels accedint al complex per pregar individualment o en família.

Segons ha explicat a Efe Aouni Bazbaz, director dels guies del lloc, l’esplanada es mantindrà oberta en l’horari habitual, i també es pot accedir a les mesquites que hi ha dins, especialment Al-Aqsa, així com a la cúpula de la Roca, amb les limitacions marcades pel coronavirus a l’interior dels edificis: no més de 50 persones i mantenir la distància de seguretat.

Al pati obert, on resa la majoria de persones, no hi ha límit de número, però sí que s’exigeix mantenir el distanciament físic.

Des de l’edat mitjana

El xeic Omar al Kiswani, director d’Al-Aqsa, ha lloat la paciència dels fidels aquests mesos d’espera i ha demanat que compleixin escrupolosament amb les mesures de distanciament, que els qui tinguin símptomes no acudeixin a resar i ha assegurat que el Waqf, autoritat islàmica, està complint totes les indicacions sanitàries per garantir la salut dels fidels. «Aquesta és una mesquita per a tots els musulmans del món», ha afirmat.

Notícies relacionades

Aquests 70 dies han sigut el període més llarg des de l’edat mitjana, en concret des de l’època dels creuats, que el recinte ha estat tancat als fidels musulmans, ha assegurat a Efe Bazbaz, que ha afegit que també es tracta del primer ramadà (mes de dejuni musulmà) i el primer Eid al Fitr que s’han celebrat sense cerimònies religioses dins.

Amb la reobertura també ha tornat la polèmica i l’entrada al recinte, hores més tard, en l’horari permès a les visites, d’un grup de desenes d’extremistes religiosos jueus, uns 75, protegits per forces de seguretat israelianes, que ha derivat en contratemps que s’han saldat amb l’arrest per part de la policia d’almenys quatre palestins.

Temes:

Israel Jerusalem