NOVA CONTROVÈRSIA POLÍTICA

Trump pren represàlies contra Twitter restringint la immunitat de les xarxes socials

El president dels EUA ordena reinterpretar una llei que eximia de responsabilitats Silicon Valley pels continguts publicats pels seus usuaris

La mesura arriba 48 hores després que la xarxa social fiscalitzés, per primera vegada, la veracitat dels missatges de Trump

zentauroepp53561800 u s  president donald trump signs part of the orion capsule 200528195620

zentauroepp53561800 u s president donald trump signs part of the orion capsule 200528195620 / JONATHAN ERNST

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Durant més d’un mes Donald Trump tot just va moure fitxa per protegir els nord-americans de la pandèmia més letal de l’últim segle, però només ha tardat 48 hores a prendre mesures per castigar Twitter per titllar com a «potencialment enganyosos» dos dels seus missatges a la xarxa social. El president dels Estats Units va firmar aquest dijous un decret que insta les autoritats a reinterpretar la llei que havia concedit fins ara immunitat legal a les empreses tecnològiques pels comentaris, vídeos o mems publicats pels seus usuaris. La decisió està lluny d’aplanar el tancament de les xarxes socials, una de les amenaces que Trump va arribar a invocar la vigília, però podria complicar la vida als gegants que dominen el món virtual.

L’ordre executiva del president crida a acabar amb la carta blanca de què gaudien les tecnològiques per decidir quins continguts es publiquen a les seves plataformes sense haver-se de preocupar per potencials demandes. Una immunitat recollida a la Secció 230 de l’anomenada Llei de Decència en les Comunicacions, definida per alguns experts com «les 26 paraules que van crear internet». Però aquesta clàusula tenia també la seva legió de detractors perquè fins ara ha impedit que els pesos pesants de Sillicon Valley hagin de retre comptes quan les seves plataformes es converteixen en femers de missatges racistesapologia del terrorisme mentides que soscaven la credibilitat de les institucions democràtiques. Detractors que inclouen també el candidat demòcrata a la presidència, Joe Biden. 

«En un país que històricament ha enaltit la llibertat d’expressió, no podem permetre que un petit nombre de plataformes ‘online’ escullin de forma arbitrària el discurs a què poden accedir els nord-americans a la xarxa», diu l’esborrany de l’ordre executiva, segons han publicat diversos mitjans nord-americans. «Aquesta pràctica és antiamericana i antidemocràtica. Quan les grans i poderoses xarxes socials censuren opinions amb què no estan d’acord estan exercint un poder perillós».

Plataformes d’extrema dreta

Les represàlies de la Casa Blanca responen a la decisió adoptada dimarts per Twitter per refutar, per primera vegada, les afirmacions de Trump a la seva plataforma, concretament aquelles en què assegurava sense fonament que el vot per correu condueix inevitablement al frau. Tot i que la seva tendència a falsejar la realitat a les xarxes està àmpliament documentada, Trump considera que Twitter o Facebook silencien de forma recurrent les veus conservadores. No està clar a què es refereix, tot i que és cert que molts dels comptes purgats per la companyia de Jack Dorsey des del 2018 eren comptes de l’extrema dreta.

Notícies relacionades

Aquesta nova topada amb Silicon Valley es pot llegir també com un pas més en l’estratègia de victimització del president, utilitzada amb finalitats electorals. A Trump li agrada presentar-se com la víctima innocent de la suposada persecució política dels mitjans, la judicatura, els serveis d’intel·ligència o el servei diplomàtic dels EUA, el que anomena l’«Estat profund». «Això reforça els interessos del president. És un regal polític», ha dit Jason Miller, un dels seus antics assessors de campanya.

Per altres nord-americans, no obstant, les represàlies de Trump no són més que una altra mostra de la seva desconnexió respecte als veritables problemes que afronta el país. Dimecres, mentre inundava el seu compte de Twitter amb atacs als demòcrates o missatges dels seus seguidors descrivint-lo com «el millor president de la història», va tardar fins a 14 hores a dedicar unes paraules de consol als 100.000 nord-americans que han perdut la vida a causa del coronavirus.