VERITAT, ATREVIMENT O MENTIDA

Trump amenaça de tancar Twitter per fiscalitzar la veracitat de les seves afirmacions

La xarxa social adverteix per primera vegada els seus usuaris sobre les falsedats expressades pel president dels EUA

El republicà acusa la companyia califormiana de reprimir la llibertat d'expressió i interferir en les eleccions

290520 trump twitter 16 9 ep / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Donald Trump torna a estar en peu de guerra. Aquesta vegada contra les xarxes socials, que amenaça de regular estrictament o simplement de tancar en resposta a la decisió de Twitter de fiscalitzar la veracitat de les seves afirmacions en la plataforma. «Els republicans senten que les xarxes socials silencien completament les veus conservadores. Les regularem estrictament o les tancarem abans que es puguin sortir amb la seva», va escriure el president dels Estats Units a la seva xarxa social de capçalera. De fet, la portaveu de la Casa Blanca, Kayleigh McEnany, ha anunciat que Trump firmarà aquest dijous una ordre executiva sobre les xarxes socials, tot i que no ha donat detalls sobre el contingut de l’ordre.

La rebequeria arriba hores després que Twitter refutés per primera vegada els missatges del president amb una advertència als seus usuaris en la qual qualifica de falses algunes de les seves afirmacions

Twitter feia molt temps que estava a l’ull de l’huracà per la laxitud amb què ha implantat les seves pròpies regles d’ús, que prohibeixen conductes com l’assetjament, la incitació a la violència, la manipulació informativa i els atacs de la integritat de les eleccions. A principis de mes va anunciar mesures per combatre la desinformació sobre el coronavirus: es va comprometre a etiquetar la informació falsa o en disputa sobre el virus, «independentment de qui la propagui». Des d’aleshores ha esborrat alguns tuits del president brasiler, Jair Bolsonaro, i el veneçolà, Nicolás Maduro

Però Trump havia sigut intocable fins ara, malgrat la lleugeresa amb la qual utilitza les xarxes per propagar desinformació, assetjar els seus detractors o radiar tota classe de perilloses teories conspiradores. Des que va arribar a la Casa Blanca, el republicà ha desdenyat la veritat com a imperatiu en el discurs polític, un dels principis bàsics dels sistemes democràtics. Segons el recompte de ‘The Washington Post’, ha pronunciat més de 18.000 afirmacions falses o incorrectes en els seus tres anys de presidència. Moltes a Twitter. Una barra lliure que es podria haver acabat. 

Dimarts van aparèixer les dues primeres advertències al costat de tuits de Trump en els quals tornava a afirmar que l’expansió del vot per correu a què estan recorrent alguns estats per esquivar les complicacions plantejades pel coronavirus durant les eleccions del novembre conduiran a un frau monumental. «Es robaran urnes, es falsejaran paperetes i fins i tot s’imprimiran il·legalment o es firmaran de forma fraudulenta», va dir el president en resposta a la decisió del governador de Califòrnia de permetre que tots els electors puguin votar per correu. «Aquesta serà una elecció manipulada. No ho permetré». 

Sota del tuit va aparèixer una advertència en blau de la companyia de Silicon Valley: «Informi’s sobre la realitat del vot per correu». Un enllaç que dona pas a un aclariment en el qual es diu que les afirmacions del president «no estan corroborades, segons la CNN, The Washington Post i d’altres». El text afegeix que «els experts afirmen que el vot per correu molt rarament està lligat al frau» i arriba a dir que això de l’elecció manipulada és una «afirmació falsa». 

La companyia que dirigeix Jack Dorsey va explicar després que, si bé el tuit de Trump no viola els seus termes d’ús, «conté informació incorrecta sobre el procés electoral». El president no va tardar a reaccionar i va acusar la companyia d’«interferir en les eleccions presidencials» al «reprimir la llibertat d’expressió». Unes queixes que van ser amplificades pel seu cap de campanya Brad Parscale. «Sempre hem sabut que Silicon Valley utilitzaria tots els ressorts per obstruir el missatge del president Trump als seus votants», va dir després d’anunciar que el seu equip va retirar fa uns mesos la seva publicitat de la xarxa social per considerar-la políticament parcial. 

Notícies relacionades

La decisió de la companyia es va accelerar després que aquesta mateixa setmana esclatés una nova polèmica arran de la campanya llançada pel president a Twitter per acusar sense proves un comentarista de televisió d’estar implicat en el suposat assassinat d’una de les seves assessores. L’objecte de les seves infundades teories és l’excongressista de Florida i actual presentador del canal MSNBC, Joe Scarborough, amb qui ha mantingut sonors enfrontaments dialèctics. Scarborough era a Washington quan la seva assessora va morir fa gairebé dues dècades a Florida per una malaltia cardíaca no diagnosticada, segons va determinar llavors l’informe forense. 

No és la primera vegada que Trump propaga bastes teories conspiradores per fer mal als seus crítics. Abans d’entrar en política va ser el principal artífex de la tesi que afirmava que Barack Obama va néixer a Kenya i, més tard va acusar el pare de Ted Cruz, el seu rival en les primàries republicanes, d’estar implicat en l’assassinat del president Kennedy.