polèmica 'Stop Covid'

França avala l'aplicació mòbil de rastreig de contagis

El Parlament gal dona el vistiplau a aquest sistema Bluetooth que identifica cadenes de transmissió del virus i informa les persones que hagin estat a prop d'un infectat

La seva descàrrega és voluntària i, quan algú se la instal·la, el dispositiu registra de manera anònima altres usuaris que han estat en contacte amb aquesta persona almenys durant 15 minuts

zentauroepp52789098 people gather at a cafe s terrace in lyon  on march 14  2020200314204401

zentauroepp52789098 people gather at a cafe s terrace in lyon on march 14 2020200314204401 / JEFF PACHOUD

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Parlament francès va donar aquest dimecres el seu vistiplau a l’aplicació mòbil «Stop Covid», que utilitzarà el sistema Bluetooth per identificar cadenes de contagis i informar les persones que hagin estat en contacte amb un cas confirmat del nou coronavirus.

En l’Assemblea Nacional, on el partit governamental, La República en Marxa, gaudeix de la majoria amb 281 escons, els diputats van donar suport a la seva posada en marxa per 338 vots a favor, 215 en contra i 21 abstencions.

Posteriorment, el Senat, dominat pels conservadors, també va oferir el seu suport amb 186 vots a favor, 127 en contra i 29 abstencions.

El Govern preveu que aquest dispositiu digital sigui operatiu aquest cap de setmana i va voler sotmetre’l a l’aval parlamentari tot i que el seu vot en aquesta ocasió no era vinculant.

El desenvolupament d’aquesta aplicació va ser anunciat el 8 d’abril passat i des d’aleshores aquesta ha sigut contestada fins i tot entre la majoria parlamentària pels dubtes que planteja quant a la protecció de les dades personals.

La seva descàrrega és voluntària i, quan algú se la instal·la, l’aplicació registra de manera anònima altres usuaris que han estat en contacte amb aquesta persona almenys durant 15 minuts a menys d’un metre de distància.

Si una d’aquestes persones dona positiu per coronavirus i ho comunica a l’aplicació, aquesta informa la resta que s’han creuat amb algú infectat i les anima a anar al metge per frenar al més aviat possible les cadenes de contagi.

La Comissió Nacional d’Informàtica i Llibertats (CNIL), encarregada de vetllar per la protecció de dades a França, li va donar aquest dimarts la seva aprovació al·legant que no viola les disposicions legislatives sobre el respecte de la vida privada.

No obstant, «Stop Covid» ha sigut criticada per organitzacions humanitàries i per l’oposició política, i qualificada de lliberticida o d’ineficaç en la lluita contra el coronavirus, que a França ha provocat més de 28.500 morts des de l’1 de març passat.

«Lliberticida és impedir que algú es doti d’una eina que permet protegir-se», va declarar aquest dimecres el ministre de Sanitat, Olivier Véran, en la seva presentació abans del debat en l’Assemblea.

El secretari d’Estat de l’Economia Digital, Cédric O., va afegir que, tot i que aquesta aplicació mòbil «no és màgica», respon a «una crisi històrica» i ha de formar part de l’estratègia nacional de control de l’epidèmia.

Notícies relacionades

Segons una enquesta difosa avui pels instituts demoscòpics Opinea i Carvea Consulting, l’opinió dels francesos sobre això està molt dividida.

Un 45% rebutja aquest tipus de solucions, i les preocupacions que més susciten són la pèrdua d’intimitat, la recollida de les seves dades personals i la divulgació d’aquesta informació. Així mateix, un de cada sis diu anteposar la seva llibertat a l’interès col·lectiu.