crisi sanitària

El Brasil trenca la marca simbòlica de les 1.000 morts diàries per coronavirus

El president defensa l'ús de la cloroquina per tractar pacients malgrat que no se n'ha comprovat l'eficàcia

El gegant sud-americà acumula gairebé 18.000 morts des que es va declarar la pandèmia

20200520 493470 brasilbolsonaroe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«El Brasil està tenint alguns problemes, sens dubte», va dir el president dels Estats Units, Donald Trump, més preocupat per l’impacte de la Covid-19 en aquest país que fins i tot el seu aliat Jair Bolsonaro. Quan es coneixien les últimes notícies luctuoses, el president es va queixar que al gegant sud-americà «només hi ha persones amb un problema de virus».  La rebequeria va coincidir amb el pitjor comunicat mèdic des que es va decretar la pandèmia. El Brasil ha trencat la marca simbòlica de més de les 1.000 morts diàries. El gegant sud-americà va registrar 1.179 defuncions durant les últimes 24 hores. D’acord amb el Ministeri de Salut, les morts arriben a 17.971, mentre que els  271.628 casos positius ubiquen aquest país com el tercer a escala mundial amb més quantitat d’infectats, només superat pels Estats Units (aproximadament 1,5 milions) i Rússia (299.000).

Bolsonaro, que ha perdut dos ministres de Salut, Luiz Henrique Mandetta i Nelson Teich, va assegurar que el titular interí d’aquesta cartera, el general Eduardo Pazuello, anunciarà en les pròximes hores el protocol que permetrà l’ús de cloroquina en pacients amb etapes primerenques de contagi. La utilització generalitzada d’aquest medicament havia sigut rebutjada pels dos ministres sortints, entre altres raons perquè s’han detectat efectes col·laterals negatius en els cardíacs. Actualment, el protocol adoptat preveu aplicar-lo només per a pacients crítics i a través del monitoratge amb electrocardiograma als hospitals. Però el capità retirat no només vol imposar-lo tant sí com no sinó que va deixar entreveure que la cloroquina també és un camp de lluita ideològica per al Govern d’ultradreta. «¿Què és la democràcia? ¿Tu no vols? Tu no ho fas. No és necessari que utilitzis cloroquina», va dir, però, alhora, va afegir: «Els que estan a la dreta prenen cloroquina. Els que estan a l’esquerra prenen Tubaína (un refresc popular)».

Tot sembla indicar que el general Pazuello que gestionarà la política sanitària del capità retirat, envoltat al seu torn d’altres militars. «Bolsonaro busca un fatxenda per al Ministeri de Salut», va assenyalar Bernardo Mello Franco a ‘O Globo’. «Jutjant per les opcions a la plaça, pot ser millor continuar així. La partida de Teich va obrir una carrera per al càrrec. Hi ha persones disposades a trencar el títol de metge per arribar allà». El president, no obstant, només necessita algú que «somrigui a la foto mentre dona les ordres».  D’acord amb el columnista del diari carioca, «la recerca d’un titella va reduir la disputa entre dos grups de candidats. Els militars, entrenats per obeir, i els cloroquinistes, que accepten receptar píndoles màgiques en la pandèmia».

Persisteix la crisi política

Notícies relacionades

L’avenç del virus es desplega al mateix temps que la crisi política. Cada dia apareixen noves evidències dels comportaments il·legals dels fills de Bolsonaro. «Hauran de provar les denúncies», ha afirmat el pare.

«No sé si un judici polític contra Bolsonaro pot prosperar. En una avaluació política, diria que avui no. Però crec que tenim l’obligació moral de començar el procés, fins i tot si no té èxit. Els crims de responsabilitat comesos per l’actual president són tants, tan ostentosos i tan seriosos que no acusar-lo equivaldria a negar les seves actituds. L’acusació és doble», va afirmar Helio Schwartsman, columnista de ‘Folha de São Paulo’. El president de la cambra de Diputats, Rodrigo Maia, ha rebut una trentena de sol·licituds d’‘impeachment’ que de moment ni tan sols han sigut tractades.