PANDÈMIA GLOBAL

La Covid-19 erosiona la popularitat de Putin

A diferència d'un gran nombre de líders europeus, els sondejos mostren una creixent desafecció popular cap al líder del Kremlin

En les seves aparicions públiques, el mandatari rus apareix cansat i avorrit, mentre que l'aïllament a la seva datxa emfatitza la seva vulnerabilitat

zentauroepp53335980 russian president vladimir putin attends a meeting on the im200507163359

zentauroepp53335980 russian president vladimir putin attends a meeting on the im200507163359 / Alexei Druzhinin

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La pandèmia no li està provant gens bé a Vladímir Putin. A més d’haver hagut de renunciar de moment a la seva aspiració de convertir-se en president vitalici ‘de facto’ mitjançant una qüestionada reforma constitucional, el president rus està veient com, dia rere dia, els sondejos d’opinió independents van constatant una minva en el seu normalment elevat índex de popularitat, fins a nivells no vistos en el seu longeu mandat. 

L’institut Levada va presentar fa uns dies unes dades preocupants per al Kremlin. A l’abril, el percentatge de ciutadans que donava el vistiplau al president va baixar al 59%, quatre punts per sota del mes anterior, i una xifra no vista en els dos decennis en què ha tingut les regnes del país. A la primavera del 2000, acabat de ser elegit, aquest percentatge rondava el 61%. Només hi ha, en la sèrie històrica, una dada inferior a aquesta última (un 53%) i es va comptabilitzar el novembre de 1999, quan Putin només ocupava el càrrec de primer ministre, tot i que ja s’havia convertit en l’aspirant oficial per succeir un Borís Ieltsin malalt. L’estudi, això sí, adverteix que les desfavorables condicions en les quals va ser elaborat a causa del confinament podrien haver distorsionat una mica els resultats a la baixa. 

Altres indicadors confirmen la tendència

Hi ha altres indicadors que confirmen aquesta tendència. La confiança en la feina governamental de Putin, segons un altre sondeig recent, va baixar al 28%, mentre que la ciutadania es mostra dividida a l’hora d’aprovar o no la reforma constitucional que el convertirà en president vitalici: un 48% a favor i un 47% en contra. Per a un líder que fins fa ben poc era aprovat pel 70%-80% de la ciutadania, i en un país on els ciutadans desconfien tradicionalment de totes les institucions polítiques menys de la presidència del país, es tracta d’uns números gens encoratjadors. 

«Una majoria silenciosa està cada vegada més desencisada (amb Putin)», valoren els periodistes Vladímir Rubynski i Pável Aptekar en un article publicat recentment al rotatiu ‘Védomosti’. «Una forma més assertiva de protesta és impensable, atesa la vigilància sobre els moviments (de la ciutadania) i els requisits sanitaris objectius de l’epidèmia», continuen els dos analistes, que xifren en només «un 30% o un 40%» el percentatge de la població disposada a permetre que el president «governi per tota la vida». «Més enllà d’això», els altres russos estan cada vegada «més cansats del seu líder nacional».

 

Notícies relacionades

L’energètic  i hiperactiu president d’altres temps es mostra públicament apagat i fins i tot avorrit. En una de les sessions per videoconferència celebrades recentment, i davant la mirada de milions de telespectadors, es podia veure al mig de la pantalla un Putin distret, jugant amb un bolígraf, mentre intervenia el seu ministre de Sanitat, Mikhaïl Muraixko.

La vella tàctica de recórrer als virils posats fotogràfics emfatitzant la seva invulnerabilitat fortalesa ha donat en aquesta ocasió un resultat contrari a l’esperat. Duent, de forma espectacular, un vestit especial protector, Putin es va presentar el 24 de març a l’hospital de Komunarka, construït per als pacients de coronavirus. Uns dies després, es va saber que Denis Protsenko, el director del centre sanitari i amb qui va conversar durant la seva estada sense mascareta ni protecció, havia donat positiu. Des d’aleshores, Putin, de 67 anys, està reclòs a la residència de Novo Ogariovo i no rep ningú, fent una impressió de fragilitat. «Ho farà tot per teletreball», va explicar el seu portaveu, Dmitri Peskov.