el drama migratori

Desenes d'immigrants arriben en barcasses a l'illa italiana de Lampedusa

A més de les pasteres, un parell de barcos han rescatat, a més, persones procedents de les costes de Líbia al Mediterrani central

zentauroepp53258939 lampedusa  italy   28 04 2020   part of a group of 100 migra200504162803

zentauroepp53258939 lampedusa italy 28 04 2020 part of a group of 100 migra200504162803 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Efe

Al llarg de diumenge passat van arribar a l’illa de Lampedusa, la més meridional d’Itàlia i més pròxima a les costes de Líbia, un nombrós grup de migrants a bord de dues embarcacions, mentre que una nau mercantil va auxiliar un altre pot i ara espera instruccions de Malta o Itàlia. 

L’arribada del bon temps està afavorint la sortida de barcasses procedents del país nord-africà, i l’absència de barcos humanitaris i la decisió d’Itàlia i Malta de tancar els ports per l’emergència del coronavirus està produint situacions complicades.

Diumenge van arribar a l’illa 67 persones que havien sigut rescatades a unes 12 milles de la costa per la Guàrdia Costanera italiana, mentre que un altre pot amb nou tunisians va assolir les platges de l’illa el mateix dia. Poques hores després, van arribar també de forma independent en una pastera 44 immigrants més.

Envelat al moll

L’alcalde de Lampedusa, Salvatore Martello, va decidir instal·lar un envelat al moll de Favarolo davant de la impossibilitat d’allotjar la desenes d’immigrants al centre de recepció de l’illa, que està complet. Una part no van tenir altre remei que passar la nit al moll. Alguns van ser traslladats a la ‘casa fraternità’, administrada pel rector de l’illa, Carmelo La Magra.

D’altra banda, el barco de càrrega ‘Marina’ va acudir aquest cap de setmana a la petició d’ajuda d’una altra barcassa amb 78 persones que es trobaven en dificultats. El capità del vaixell espera que les autoritats de La Valetta, capital de Malta, li donin instruccions sobre el que ha de fer amb les persones rescatades. El rescat es va dur a terme en aigües jurisdiccionals de Malta.

El Govern maltès ha tancat els seus ports i, des de fa quatre dies, 57 migrants rescatats en una operació van ser traslladats a un barco dels que porten turistes en espera que la Unió Europea ofereixi una solució.

«Barcos fantasma»

Notícies relacionades

En els últims dies, diaris com l’italià ‘Avvenire’ o el nord-americà ‘The New York Times’ han denunciat que Malta utilitza una flota de «barcos de pesca fantasma» per tornar a Líbia els migrants que intercepta al Mediterrani central. Davant d’aquestes acusacions, el primer ministre maltès, Robert Abela, encara que va desmentir pactes amb el Govern de Líbia, sí que va admetre les devolucions de migrants.

Està previst que avui atraqui al port de la ciutat de Palerm el ferri de passatgers ‘Rubattino’, perquè hi puguin desembarcar els 183 migrants, rescatats pels barcos humanitaris ‘Aita Mari’ i ‘Alan Kurdi’ després de passar 15 dies de quarantena.