declaracions taxatives

Corea del Sud diu que les informacions sobre la salut de Kim Jong-un són 'fake news'

Assegura que no s'han detectat «senyals inusuals» en el règim i que està concentrant els seus esforços en la lluita contra el coronavirus

zentauroepp53120924 22 03 2020 el l der de corea del norte  kim jong un  supervi200421134021

zentauroepp53120924 22 03 2020 el l der de corea del norte kim jong un supervi200421134021 / - KCNA dpa

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre d’Unificació de Corea del Sud, Kim Yeon Chul, ha assegurat que les informacions que apunten a un deteriorament de l’estat de salut del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un«‘fake news’», i ha criticat que s’hagi generat sobre això una «infodèmia», utilitzant un joc de paraules equivalent a una pandèmia informativa.

En una compareixença davant el Parlament de Corea del Sud, el ministre ha remarcat que no hi ha hagut senyals inusuals en el règim nord-coreà i que els mitjans oficials han publicat informacions sobre les activitats del líder nord-coreà, cosa que el porta a pensar que està treballant «amb normalitat».

Rumors de malaltia greu o operació quirúrgica

Les especulacions sobre l’estat de salut de Kim van començar a sorgir arran de la seva absència el 15 d’abril en la visita anual al Mausoleu en què reposen les restes de Kim Il Sung, el primer líder de Corea del Nord i avi de l’actual mandatari, amb motiu de l’aniversari del naixement del primer membre de la dinastia familiar.

Diversos mitjans han publicat informacions que apunten que Kim podria estar greument malalt o que, fins i tot, podria haver-se sotmès a una operació quirúrgica important. No obstant, el Govern de Corea del Sud ha recalcat que no dona credibilitat a aquestes informacions i que Kim seria a la localitat de Wonsan, a la costa est de Corea del Nord.

«Fenomen d’infodèmia»

«Això es pot veure com un fenomen d’infodèmia», ha afirmat el ministre d’Unificació de Corea del Sud, en una compareixença davant la Comissió d’Afers Exteriors del Parlament. «Tenim capacitats d’Intel·ligència que ens permeten dir amb confiança que no hi ha senyals inusuals», ha afegit.

La setmana passada, la cadena de televisió nord-americana CNN va informar que la Intel·ligència dels Estats Units sospita que Kim estaria en una situació de «greu perill» després d’haver-se sotmès a una operació quirúrgica. Prèviament, ‘Daily NK’, un diari digital de Corea del Sud especialitzat en temes de Corea del Nord, va informar que Kim està rebent tractament mèdic fora de Pyongyang després d’una operació cardiovascular.

Informació no confirmada

El ministre d’Unificació de Corea del Sud ha assegurat que aquestes notícies són ‘fake news’ i que es basa en una informació no confirmada. «Sé que la notícia de la CNN es basa a la notícia de ‘Daily NK’, que deia que Kim va ser operat al Centre Mèdic Hyangsan», ha indicat.

«Això no pot tenir sentit de manera lògica. El Centre Mèdic Hyangsan és com una clínica, una instal·lació sense capacitat de fer una cirurgia o procediments mèdics», ha explicat, segons informa l’agència de notícies sud-coreana Yonhap.

Lluita contra el coronavirus

El ministre sud-coreà ha dit que l’absència de Kim en la visita al Palau de Kumsusan la setmana passada pot entendre’s com un intent del règim nord-coreà per rebaixar els actes commemoratius en un moment en què cal lluitar contra la pandèmia del coronavirus.

El ministre Kim ha recordat que els mitjans oficials de Corea del Nord han continuat informant els últims dies sobre les activitats de Kim Jong-un, cosa que el porta a pensar que continua treballant «amb normalitat».

En la reunió de l’executiva del Partit dels Treballadors

«Els mitjans estatals de Corea del Nord han publicat informacions sobre el treball del president Kim des que va assistir a la reunió de l’Executiva del Partit dels Treballadors, cosa que suggereix que ha estat gestionant assumptes d’estat amb normalitat», ha assegurat.

Kim Jong-un porta sense aparèixer en actes públics des de fa dues setmanes, quan va comparèixer l’11 d’abril en una reunió de l’Executiva del Partit dels Treballadors. L’agència oficial de notícies de Corea del Nord, KCNA, va informar dilluns que Kim ha enviat un telegrama de felicitació el president de Sud-àfrica, Cyril Rampahosa, per l’èxit de la seva gestió.

Frenar les especulacions

La ministra d’Exteriors de Corea del Sud, Kang Kyung Wha, que també ha participat en la compareixença parlamentària, ha mirat de frenar les especulacions sobre l’estat de salut del líder de Corea del Nord.

«Malgrat les últimes informacions de mitjans, no s’han detectat senyals inusuals dins de Corea del Nord», ha dit. «Estem supervisant de prop la tendència de la política exterior de Corea del Nord, atesa la recent reorganització de la seva diplomàcia amb motiu de la reunió de l’Assemblea Suprema Popular», ha afegit.

Nous membres de la Comissió d’Assumptes d’Estat

Notícies relacionades

El 13 d’abril, els mitjans oficials nord-coreans van informar que el ministre d’Afers Exteriors, Ri Son Gwon, i Kim Hyong Jun, cap del Departament d’Assumptes Internacionals del Partit dels Treballadors de Corea del Nord, han sigut escollits com a membres de la Comissió d’Assumptes d’Estat, l’òrgan de presa de decisions del règim liderat per Kim Jong-un.

Kang ha posat èmfasi en el fet que Corea del Nord sembla estar ara centrada a impedir la propagació del coronavirus. «Tot i que no té pacients de coronavirus, ha dedicat esforços a reforçar les seves capacitats mèdiques i sanitàries», ha afirmat la cap de la diplomàcia sud-coreana.