ÀSIA

Pyongyang llança dos míssils en plena crisi epidèmica

És la tercera prova armamentística amb projectils d'aquest tipus que el país asiàtic realitza al març

zentauroepp52872027 north korean leader kim jong un guides artillery fire compet200321220009

zentauroepp52872027 north korean leader kim jong un guides artillery fire compet200321220009 / KCNA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Corea del Nord ha llançat aquest dissabte dos míssils de curt abast en la suposada tercera prova armamentística amb projectils d’aquest tipus que el país asiàtic realitza al març, segons han informat les forces armades de Corea del Sud i el Ministeri de Defensa del Japó.

Després de tres mesos sense llançar projectils, Piongyang va reprendre els seus tests. Els anteriors van ser el 2 i el 9 de març. En el primer, es van disparar dos míssils en una prova de precisió supervisada pel líder nord-coreà, Kim Jong-un. En el segon, es van llançar almenys tres projectils en un «exercici d’artilleria de llarg abast» al qual també va assistir el líder del país.

Corea del Nord va realitzar 13 proves armamentístiques el 2019, any de la fracassada cimera de Hanoi en la qual Washington va considerar insuficient l’oferta de desarmament nord-coreana en el marc de les negociacions bilaterals sobre desnuclearització, i es va negar a aixecar les seves sancions econòmiques.

Més de 400 km

Els míssils disparats aquest dissabte al nord-est del país van recórrer una distància d’uns 410 quilòmetres, però no van caure en aigües japoneses, com havien informat alguns mitjans. El Japó va desmentir aquest extrem.

L’Exèrcit sud-coreà va condemnar el llançament dels míssils, que va qualificar en un comunicat d’«extremadament inapropiat atesa la difícil situació que experimenta el món pel COVID-19.  Els apressem a parar immediatament».

Notícies relacionades

Corea del Nord no ha informat sobre cap cas de coronavirus al seu territori però s’especula que ja ha arribat allà. Experts en sanitat han alertat que la pandèmia podria produir enormes danys al país, donada la seva feble infraestructura mèdica i la seva alta taxa de malnutrició.

Durant dècades, Corea del Nord ha rebut enormes crítiques en àmbit internacional per prioritzar la seva inversió i despeses en l’àrea militar i en el seu programa d’armes nuclears, en lloc de destinar els seus fons a millorar la situació de la població. Piongyang considera el seu desenvolupament militar necessari per poder fer front a «l’agressió americana». Corea del Nord està subjecta a múltiples sancions pels seus programes nuclear i de míssils.