LA LLUITA CONTRA EL COVID-19

Dimiteix la cap del servei mèdic d'Escòcia per haver-se saltat el confinament

Catherine Calderwood, que compareixia diàriament junt amb Nicola Sturgeon per informar del coronavirus, ha sigut sorpresa desplaçant-se a la seva residència de cap de setmana

FILED - 29 March 2020, Scotland, Edinburgh: Scotland’s Chief Medical Officer Catherine Calderwood speaks during  a press conference on the updates of the coronavirus (COVID-19) outbreak. The Scottish government’s top medical expert caused outrage across Britain on Sunday after she was caught ignoring her own advice to stay at home during the coronavirus pandemic. Photo: Jeff J Mitchell/PA Wire/dpa

FILED - 29 March 2020, Scotland, Edinburgh: Scotland’s Chief Medical Officer Catherine Calderwood speaks during a press conference on the updates of the coronavirus (COVID-19) outbreak. The Scottish government’s top medical expert caused outrage across Britain on Sunday after she was caught ignoring her own advice to stay at home during the coronavirus pandemic. Photo: Jeff J Mitchell/PA Wire/dpa / Jeff J Mitchell (Jeff J Mitchell/PA Wire/dpa)

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

No predicar amb l’exemple li ha costat el lloc a la cap del servei mèdic del Govern d’Escòcia. La doctora Catherine Calderwood ha dimitit i ha demanat perdó públicament després de ser enxampada ‘in fraganti’ per la policia quan es desplaçava a la seva casa de cap de setmana. Aquests desplaçaments estan prohibits en aquests moments, com ella mateixa recordava als escocesos en les seves compareixences diàries per televisió junt amb la ministra principal, Nicola Sturgeon, i en els missatges radiofònics, demanant al públic que es quedés a casa mentre durés la crisi del coronavirus.  

Notícies relacionades

Calderwood va ser amonestada per la policia per saltar-se les normes de confinament després que un tabloide local, l’‘Scottish Sun’, publiqués unes fotos fetes dissabte de la doctora amb la seva família visitant Earlsferry a Fife. La localitat es troba a més d’una hora de la seva residència d’Edimburg. Més tard, reconeixeria que el cap de setmana anterior també havia visitat la zona, on té una propietat. «La instrucció legal és no deixar la casa sense una excusa raonable, i això s’aplica a tothom», ha declarat el cap de la policia a Escòcia, Iain Livingstone, al referir-se al cas.

 Al principi, Calderwood va demanar perdó en un missatge televisat i va ser apartada de les compareixences diàries, però va seguir en el càrrec que ostentava des del 2015. Diumenge a la nit, no obstant, després de consultar amb Sturgeon, va presentar la seva renúncia, per evitar ser el «focus» d’una història que distragués de la resposta del Govern escocès a l’epidèmia. «Lamento profundament els meus actes i els errors que he comès», assenyalava.