Crisi sanitària

La societat brasilera es rebel·la contra Bolsonaro per minimitzar el coronavirus

La pressió social, militar i mediàtica suggereix apartar el president de la primera fila de la gestió de la pandèmia

L'excapità retirat està sent acusat de minimitzar l'impacte d'una crisi que ja acumula 500 morts

bolsonaro-enojo

bolsonaro-enojo

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El coronavirus ha erosionat el poder polític del president del Brasil, Jair Bolsonaro, fins al punt de prendre cada vegada menys decisions importants. Els gairebé 500 morts així com les víctimes que s’espera que hi hagi entre els milers de d’encomanats li han passat una factura impagable al capità retirat que fins fa pocs dies ha considerat la pandèmia com una simple «gripeta» i ha menystingut del  seu ministre de Salut, Luiz Henrique Mandetta. Les peticions de dimissió creixen fins i tot dins del bloc conservador que l’ha ungit. A més, hi ha pressió per part de les forces armades, de la societat civil (una cassolada diària) i mediàtica, que qüestiona la gestió del president.

La revista Isto é ja s’ha inclinat a favor que sigui destituït. La seva portada de dissabte duia el títol La solució (Hamilton) Mourão, fent referència a qui pot ser el seu substitut. Però aquest escenari no està de moment en l’horitzó. Una enquesta recent de Datafolha dona compte que el 59% dels brasilers no vol que s’alteri l’ordre institucional tot i que un percentatge molt superior de persones (76%) consideri «desastrosa» la gestió de la crisi sanitària per part de Bolsonaro.

Les Forces Armades, que de facto cogovernen amb nombrosos ministres i representants jeràrquics dins l’Estat, semblen haver trobat una solució al problema: enfortir la figura del general Walter Braga Neto, actual cap de Gabinet. Així ho van fer saber a través del portal DefesaNet, especialitzat en temes castrenses i vinculat a la indústria armamentista del gegant sud-americà.

Braga Netto va ser l’interventor de Rio de Janeiro durant la crisi que va provocar la lluita contra el narcotràfic fa dos anys. «Bolsonaro es retira a un paper subordinat en la crisi, difonent notícies falses, assetjant les autoritats i demanant dejunis, i aquesta és la millor hipòtesi ara per ara.  Si no impedeix aquesta feina, continua sent un problema que es resoldrà més endavant», va assenyalar aquest diumenge el diari paulista Folha en el seu editorial.

Crítiques i sospites

El clan Bolsonaro no està tranquil i sospita que, malgrat els sondejos, Mourão ja conspira contra el mandatari. El seu fill i regidor de Rio de Janeiro, Carlos Bolsonaro, va expressar el seu malestar per una reunió que el vicepresident va tenir amb el governador de Maranhão, Flávio Dino, que pertany al Partit Comunista. «Per descomptat, Mourão no està en el meu camp ideològic. Però si Bolsonaro li entrega el Govern, el Brasil arribarà al 2022 en millors condicions», va dir després Dino.

Les crítiques periodístiques són tan lapidàries com les cassolades. El conservador diari paulista Estado va assegurar en el seu editorial que la «incapacitat» del capità retirat per exercir la presidència és «notòria».  «La doble crisi de salut pública i econòmica pot ser devastadora. La pandèmia no està sota control. La recessió és inevitable (...) I, no obstant, els pitjors desastres tenen el seu potencial positiu (...) En el cas del Brasil, obre la possibilitat de desfer-se del pitjor president que hem tingut», va assenyalar Paulo Nogueira Batista al Jornal do Brasil.   «La història de la república registra casos de presidents que van causar desastres, però cap tenia un patró similar al de Bolsonaro», va dir Elio Gaspari a les pàgines d’O Globo.

Notícies relacionades

Adhemar Bahadian, columnista de Folha, va advertir no obstant que el capità retirat encara està recolzat «per un percentatge no insignificant dels seus votants, crèdul en el seu evangeli apocalíptic». És la base social que li atorguen les esglésies evangèliques, que alhora compten amb poder econòmic, influència mediàtica i parlamentaris.

Aquest diumenge Bolsonaro hi ha compartit una pregària per un país sa. El president, rebatejat a les aigües del Jordà abans de llançar-se a la cursa electoral, es va sumar compungit al «Dejuni i oració pel Brasil». Diferents pastors fins i tot van pregar davant el palau de l’Alvorada, la residència oficial del cap d’Estat. Mentrestant, els afers terrenals apressen. Més de 2.500 professionals de la salut han denunciat la falta d’equips de protecció personal a 1.200 centres del país.