Crisi sanitària

Tensió en el Govern del Brasil per la gestió de Bolsonaro de l'epidèmia

El president brasiler critica el ministre de Sanitat, que, segons mitjans locals, desitja abandonar l'Executiu

El país està a un pas de superar la barrera dels 300 morts i segueix augmentant el nombre de contagis enmig de carències hospitalàries

bolsonaro-mascarilla

bolsonaro-mascarilla

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Mentre augmenta el nombre de morts i contagiats per coronavirus, els brasilers observen perplexos i enutjats com el president Jair Bolsonaro renya públicament el seu ministre de Salut, Luiz Henrique Mandetta, per defensar les mesures d’aïllament social. El gegant sud-americà es prepara per superar la barrera de les 359 defuncions i les 9000 infeccions en un context d’inocultable adversitat.

El Centre de Desenvolupament i Planificació Regional i la Universitat Federal de Minas Gerais ja van advertir que al Brasil hi faltaran llits als hospitals, fins i tot en l’escenari més optimista.  Els investigadors afirmen que si el 0,1% de la població contragués el virus en un mes, hi hauria problemes per atendre’ls en el 44% dels municipis.  El principal laboratori de São Paulo, l’estat més colpejat per la pandèmia, ha d’analitzar 16.000 exàmens diàriament, però només té una capacitat per fer-ne 1.200. Diversos cementiris paulistes reben diàriament entre 30 i 40 cossos de possibles víctimes de Covid-19.

En aquest context, ha irromput l’envestida de Bolsonaro contra Mandetta. El president està molest pel protagonisme del ministre i li ha dit que li «falta humilitat» i que «vol fer la seva voluntat».  Per això li ha demanat «escoltar més el president». Bolsonaro s’oposa a les mesures de quarantena que tiren endavant els governadors i que compten amb el recolzament implícit de Mandetta. «Els que tenen un mandat parlen i els que no, com jo, treballen», ha respost el ministre a Bolsonaro. Els mitjans de premsa asseguren que Mandetta ja no vol formar part del Govern d’ultradreta. 

Segons el diari carioca ‘O Globo’, l’advocada Marina Mandetta, filla del titular de Salut, ja no oculta a les xarxes socials la «falta d’empatia» entre el seu pare i Bolsonaro.  Més enllà dels desitjos de dimissió, Mandetta ha començat a rebre forts recolzaments polítics. «Va ser elegit per les seves qualitats tècniques», ha dit del ministre el president de la Cambra de Diputats, Rodrigo Maia, i ha assegurat que el mandatari no té el «coratge» per fer-lo fora. I si alguna vegada va pensar a fer-ho, enquestes recents de la consultora Datafolha li han mostrat els problemes que se suscitarien: la ponderació de Mandetta és del 76% i duplica la seva.

No creu en la ciència

«Crec que els costos polítics del president Jair Bolsonaro de descartar un ministre que ha ocupat el paper principal durant la pandèmia seran enormes», ha dit el doctor i professor de l’Escola Brasilera d’Administració Pública, Carlos Pereira. El destacat expert en qüestions de salut Gonzalo Vecina Neto ha considerat, per la seva banda, que el Brasil necessita un líder que tingui «el cap a lloc» i ha lamentat que Mandetta es trobi en «una posició espinosa perquè el seu cap no el creu». Bolsonaro, ha assenyalat, «no creu en la ciència. Si no creu en la ciència, creu en la bruixeria. No hi ha manera». L’influent columnista del diari ‘Folha’ Reinaldo Azevedo estima al seu torn que el president, a l’oposar-se a la ciència com «un fatalista tragicòmic», s’ha convertit en una mena de BolsoNeró, fent referència a l’emperador romà que suposadament tocava la lira mentre Roma s’incendiava.

Notícies relacionades

L’opinió dels militars

Enmig de les baralles del Govern, fins i tot el vicepresident Hamilton Mourão s’ha posat del costat dels defensors de l’aïllament. L’exgeneral va dir que el Brasil encara es troba en una fase «prèvia al pic» de contagis i va defensar les restriccions. La represa de les activitats econòmiques ha de ser «lenta, gradual i segura». El general de reserva Eduardo Villas Bôas, comandant de l’Exèrcit fins al 2018, ha fet una crida al president i el ministre a reconciliar-se.