Crisi sanitària

Els brasilers fan una cassolada durant 15 dies seguits contra un Bolsonaro que subestima la pandèmia

La protesta va ressonar amb força durant un dia en què van morir 32 persones, fet que eleva a 201 la quantitat de víctimes fatals i 5.717 els casos confirmats

brasil-hospital-coronavirus

brasil-hospital-coronavirus

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Fora [Jair] Bolsonaro». El crit s’ha escoltat 15 dies consecutius a les principals ciutats del Brasil. La cassolada d’aquest dimarts va coincidir amb el moment en què el president assegurava a la població que el Govern d’ultradreta s’ha proposat una doble tasca davant el Covid-19: «Salvar vides sense perdre llocs de treball». Quan el capità retirat va acabar de parlar, els brasilers van saber que al llarg del dia havien mort 42 persones, cosa que eleva el nombre de víctimes a 201. La quantitat de morts en 24 hores van ser reveladors de l’expansió del coronavirus. Els infectats fins ara en són 5.717, però s’estima que la quantitat és molt superior. 

El capità retirat va abandonar circumstancialment les seves ironies per referir-se a la pandèmia i els seus efectes al Brasil. Aquesta vegada va evitar anomenar-la «gripeta» o «fantasia«i va dir que s’enfronten «al desafiament més gran d’aquesta generació». Al seu torn, va demanar «col·laboració» i «unió» de totes les autoritats regionals amb les quals ha estat durament enfrontat per la decisió dels governadors de decretar la quarantena. Pel diari carioca ‘O Globo’, Bolsonaro «va abaixar el to en el seu discurs» i va evitar minimitzar el coronavirus.

D’acord amb el politòleg Rodrigo Prando, el gegant sud-americà passa una situació sense precedents des del moment en què la principal autoritat executiva rebutja les mesures d’aïllament social. En els fets, el mandatari s’ha enfrontat no només amb governadors i parlamentaris, sinó també amb el seu ministre de Salut, Luiz Henrique Mandetta. Fins a Sergio Moro, la gran espasa de la ultradreta en el ministeri de Seguretat, ha defensat la quarantena contra les opinions de Bolsonaro. «Bolsonaro en aquest aquest moment té una gran dificultat per exercir el lideratge», va opinar Prando.

«La insistència a negar la necessitat d’una quarantena general per als 210 milions de brasilers, que viuen en entorns molt més desiguals i subdesenvolupats que els suecs, va dividir el Govern», va assenyalar la revista Piauí. Les opinions de Bolsonaro sobre la pandèmia, afegeix la publicació, han portat sectors de l’oposició a demanar la seva «destitució temporal» fins que es jutgi si «va violar una determinació del Govern dissenyada per evitar la introducció o propagació de malaltia contagiosa». El Congrés, ara per ara, evita confrontar amb l’Executiu. Alguns analistes asseguren que davant el creixent aïllament polític, Bolsonaro busca refugi en els militars que en els fets cogovernen, però també deixen d’entreveure signes de disconformitat amb les declaracions del mandatari.

Mesures de contenció

Notícies relacionades

En aquest context, Mandetta va anunciar que el ministeri de Salutació prepara una instal·lació massiva d’hospitals de campanya a les ciutats on la xarxa pública no doni l’abast. El gran temor de les autoritats és que el coronavirus entri a les presons.  La taxa d’acumulació a les penitencieries és una de les més altes del món: el Brasil compta amb 423,242 llits per a gairebé 800.000 reclusos. Moro ha assegurat, no obstant, que de moment no s’ha detectat cap cas d’infecció a les presons.

Per la seva banda, el ministre d’Economia, Paulo Guedes, va afirmar que les diverses mesures d’emergència adoptades per mitigar la caiguda de l’economia equivalen a prop del 2,6% del PIB. Hi figuren diverses renúncies fiscals i un subsidi d’uns 110 euros per a treballadors informals i autònoms que entrarà en vigència en les pròximes hores. Aquests diners arribaran a uns 18 milions de famílies que fins ara es mantenien gràcies a l’ocupació informal o autònoma, colpejada seriosament per la quarentena.