proves defectuoses

La Xina investiga l'empresa que va vendre a Espanya els testos ràpids del coronavirus

Una vegada que la pandèmia sembla haver remès a la Xina, el país asiàtic està exportant grans partides

zentauroepp52731768 sanchez illa200311112102

zentauroepp52731768 sanchez illa200311112102 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Xina ha obert una investigació a l’empresa Shenzhen Bioeasy Biotechnology, que va vendre al Govern d’Espanya una partida de testos ràpids per detectar el coronavirus que, segons les autoritats espanyoles, van resultar defectuosos, segons han informat aquest dimarts a Efe fonts oficials.

Els resultats d’aquesta investigació, que encara continua, no han detectat irregularitats de moment, segons les mateixes fonts, que van recalcar que el Govern xinès no «tolerarà cap pràctica» que no s’ajusti als criteris autoritzats.

¿Quants testos?

El Govern espanyol va comprar a través d’un proveïdor nacional 640.000 testos ràpids a aquesta companyia xinesa, amb seu a la província meridional de Canton, dels quals els primers 58.000 van arribar la setmana passada a Espanya.

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, va dir divendres passat que les primeres unitats dels testos no havien passat «els controls de qualitat» després que diversos laboratoris de microbiologia de grans hospitals del país detectessin que no funcionaven bé. «El fabricant a la Xina ha assumit la devolució i els reemplaçarà per un nou model de test», va indicar llavors el departament de Sanitat en un comunicat.

Fora de la llista

L’empresa Bioeasy no figurava entre la llista de proveïdors autoritzats que el Ministeri de Comerç de la Xina va oferir a Espanya, tot i que Sanitat va assegurar que la compra a aquesta companyia «es va iniciar abans que les autoritats xineses facilitessin nous llistats de proveïdors» al Govern.

Els testos de l’empresa xinesa compten, no obstant, amb l’homologació CE de la Unió Europea (UE) per a la seva compra i comercialització a tot Europa.

Les fonts consultades per Efe van indicar que, tot i que els productes no estiguin encara aprovats pel Govern xinès poden ser homologats per la UE, ja que el procediment segueix vies diferents. Així mateix, van recalcar que fins ara no s’han trobat irregularitats en la companyia Bioeasy i van indicar que, en el cas dels testos ràpids comprats per Espanya, hi ha dues maneres d’utilitzar-los, per la qual cosa s’hauria pogut produir «algun malentès respecte a la manera de fer-lo servir».

Avenços des de la Xina

Una vegada que la pandèmia sembla haver remès a la Xina, el país asiàtic està exportant grans partides de test de detecció del coronavirus, així com diferent material mèdic i sanitari a nombrosos països del món.

Notícies relacionades

El diari oficial ‘Beijing Daily’ ha informat avui que 23 nous reactius de detecció i set tipus de nous dispositius mèdics com ara respiradors, roba protectora i mascaretes han sigut aprovats per les autoritats.

Les empreses que sol·liciten el registre de nous reactius de detecció han de presentar una sèrie de documentació referida a l’avaluació clínica, l’anàlisi de risc del producte, els informes d’inspecció o les dades d’investigació dels components utilitzats, entre molts altres aspectes.

Temes:

Xina Coronavirus