EPIDÈMIA A EUROPA

Uns 2.500 europeus demanden Àustria per tenir un «niu de coronavirus» al Tirol

La setmana passada, la VSV va presentar davant de la Fiscalia una denúncia contra el governador del Tirol, el democratacristià Günther Platter, així com contra l'alcalde d'Ischgl i altres autoritats locals.

undefined17647947 foto tirol   9 adelanto lunes   noti superior   tr3sc  200330171414

undefined17647947 foto tirol 9 adelanto lunes noti superior tr3sc 200330171414

5
Es llegeix en minuts
Efe

A tot Europa es pregunten on i quan va començar la pandèmia del coronavirus. Un d’aquests llocs sembla haver sigut l’estació d’esquí austríaca d’Ischgl, coneguda com «l’Eivissa dels Alps», on centenars o tal vegada fins i tot milers es van encomanar la primera quinzena de març.

Unes 2.500 persones de diversos països del centre i nord d’Europa s’han apuntat a una demanda col·lectiva contra les autoritats austríaques per suposada negligència davant el brot de Covid-19 a l’estat federat del Tirol.

«Hem ajuntat dos mil cinc-cents perjudicats i defensarem els seus drets», ha anunciat aquest dilluns Peter Kolba, president de l’Associació de Protecció al Consumidor d’Àustria (VSV) i iniciador de la plataforma ‘online’ per a tots aquells que creuen que s’han encomanat a Ischgl i altres llocs del Tirol.

A més d’alemanys  –el grup més gran d’afectats–, també s’hi han apuntat turistes de Noruega, Dinamarca i Islàndia, i familiars directes dels encomanats, sobretot dels que estan hospitalitzats a cures intensives.

La setmana passada, la VSV va presentar davant de la Fiscalia una denúncia contra el governador del Tirol, el democratacristià Günther Platter, així com contra l’alcalde d’Ischgl i altres autoritats locals.

La sospita és haver retardat els tancaments de locals, hotels i pistes d’esquí per evitar danys econòmics a la regió fins i tot sabent que el virus era a la seva regió.

«L’Eivissa dels Alps»

La idíl·lica Ischgl, situada a la vall de Paznaun, a uns 1.400 metres d’altura i a prop de la frontera amb Suïssa, té poc més de 1.600 habitants, però unes 11.000 llits d’hostaleria.

Les seves llegendàries festes «aprés ski» i els concerts de grans veus del pop atreuen cada temporada d’hivern un públic internacional d’ingressos alts i aficionat a l’esquí i li han valgut el seu sobrenom: «l’Eivissa dels Alps».

Però les últimes setmanes ha adquirit fama internacional com un «niu del coronavirus», enmig d’un escàndol per la manera com les autoritats locals han ignorat, i fins i tot negat, les informacions sobre la propagació del patogen.

Es calcula que centenars d’alemanys, noruecs, danesos, islandesos i suecs, entre altres nacionalitats, es van encomanar en aquesta localitat, i, en particular en un bar concret, el Kitzloch, i van transportar el virus a altres zones d’Europa.

Islàndia va donar l’alarma

El 5 de març Islàndia va declarar a Ischgl com a «zona d’alt risc» pel virus i va imposar quarantena obligatòria per a tothom que havia tornat d’allà, una mesura que fins aquell moment el país nòrdic només havia decretat per a viatgers arribats de l’Iran, Corea del Sud i la regió xinesa de Wuhan.

Poc després saltava la mateixa alarma a Noruega i, ja més tard, també a d’Alemanya, amb centenars de contagis.

El 7 de març es va detectar el contagi en un bàrman al Kitzloch, un bar al qual acudeixen centenars d’esquiadors després de passar el dia a les pistes.

A part d’aïllar les persones que havien mantingut un contacte pròxim al pacient, un alemany de 36 anys, no es van prendre més mesures. El local, conegut per les seves alegres i desenfrenades festes, va continuar obert i atapeït de gent.

«Una transmissió del coronavirus als clients del bar és bastant improbable des del punt de vista mèdic», va declarar llavors la direcció regional de sanitat en un comunicat.

El 10 de març, després de confirmar-se 15 casos de contagi relacionats amb el mateix bàrman, es va tancar finalment el restaurant, i tres dies després les autoritats van decretar el final de la temporada a tot el Tirol.

Tot i així, ningú semblava tenir pressa: el tancament d’hotels, restaurants i pistes es va fer efectiu només el diumenge 15, el que va accentuar la imatge que es va intentar aprofitar comercialment al màxim l’últim cap de setmana de la temporada.

«La cobdícia ha vençut la responsabilitat per la salut dels ciutadans i hostes. Volien aquesta última setmana de turisme fort perquè sonessin les arques dels hotelers i empreses que gestionen les pistes», va criticar el diari vienès ‘Der Standard’ en un editorial pocs dies més tard.

Escàndol internacional

Una veritable onada d’indignació queda reflectida en els comentaris de la premsa internacional, sobretot alemanya, des que es va saber que el govern regional havia rebut la notificació d’Islàndia 10 dies abans del tancament d’activitats.

Les autoritats islandeses fins i tot van transmetre a les tiroleses el nom dels viatgers que havien arribat encomanats des d’Ischgl i el de les persones amb les quals havien mantingut contactes.

Els austríacs van desestimar prendre mesures dient que el més probable és que s’haguessin encomanat d’un viatger italià a l’avió.

El Tirol també ha sigut durament criticat per negligència i falta d’eficàcia a l’hora de garantir que els turistes de les zones afectades tornessin directament a casa seva.

Al contrari, molts van abandonar les localitats en quarantena per traslladar-se a altres llocs pròxims, sobretot a Innsbruck, la capital del Tirol, per pernoctar abans d’agafar els vols de tornada.

Segons l’emissora pública austríaca ORF, van ser centenars els que presumptament van escampar d’aquesta manera el virus per altres llocs del Tirol, mentre que el governador Platter es va limitar a recordar la suposada responsabilitat pròpia dels turistes.

Els mitjans apunten que Ischgl és l’origen de la cadena d’infecció de la meitat dels casos de Covid-19 registrats a Noruega, i de prop d’un terç dels de Dinamarca.

El Tirol, una regió de 754.700 habitants, ha comptabilitzat fins ara 2.000 casos confirmats de coronavirus, una densitat molt més gran que a la resta del país, la capital del qual, Viena, amb gairebé 2 milions d’habitants, registrava avui uns 1.100 contagis.

Reclamació d’indemnitzacions

Per als encomanats i els seus familiars, el primer pas és «exigir una investigació dels fets», segons va explicar Kolba a Efe per telèfon, després de recordar que la Fiscalia del Tirol ha desestimat fins ara obrir un expedient partint d’informacions de la premsa.

La VSV presentarà ben aviat els testimonis de molts afectats que alimenten la sospita que «es va tardar a tancar les zones d’esquí per raons comercials».

Notícies relacionades

Si es confirmen les sospites, es procedirà a exigir indemnitzacions a la República d’Àustria, va remarcar Kolba.

Un alemany de 57 anys d’edat, que va estar de vacances a Ischgl, ja ha mort a causa del coronavirus.