Crisi sanitària internacional

El primer ministre hongarès utilitza el coronavirus per obtenir poder il·limitat

El Parlament aprova una esmena que permet a Orbán governar per decret per temps indefinit

L'oposició denuncia un «cop d'Estat» i l'ONU i les oenagés mostren el seu temor de les conseqüències

zentauroepp52946165 file photo  hungarian prime minister viktor orban speaks dur200330120129

zentauroepp52946165 file photo hungarian prime minister viktor orban speaks dur200330120129 / Bernadett Szabo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament hongarès ha aprovat aquest dilluns, amb pràcticament tota l’oposició en contra, una esmena legal que autoritza l’Executiu del primer ministre, l’ultranacionalista Viktor Orbán, a governar per decret per temps indefinit per lluitar contra el coronavirus.

L’Executiu d’Orbán podrà emetre decrets i decidir quan ha passat la situació d’emergència sota la qual s’ha justificat el canvi legal. El Govern podrà, per exemple, suspendre lleis i bloquejar la divulgació d’informacions «que puguin obstaculitzar o impossibilitar la defensa» davant l’epidèmia i aplicar penes de fins a cinc anys de presó per als infractors.

La proposta ha sigut recolzada per 137 diputats del partit governant, el Fidesz, i de la formació d’extrema dreta Nostra Pàtria, mentre que uns altres 53 opositors hi han votat en contra.

Instrument de censura

La reforma es basa en l’article de la Constitució que permet donar al Govern poders extraordinaris en cas de «situació de perill». Aquesta mesura ha sigut especialment criticada per l’oposició, ja que consideren que podria servir com un instrument de censura i per silenciar les crítiques.

L’oposició, des de l’extrema dreta fins a l’esquerra, ha criticat que no hi hagi limitació mentre el Govern pot dirigir el país sense control parlamentari i havia demanat que aquell període fos de 90 dies. El Govern ha rebutjat aquesta proposta conjunta de l’oposició, argumentant que no se sap fins quan durarà la pandèmia.

Alguns parlamentaris oposats al text no han dubtat a qualificar la iniciativa d’un «cop d’Estat» i han alertat que el país es dirigeix «cap a una dictadura». Pel diputat independent Akos Hadhazy, aquesta llei també és «una trampa per a l’oposició», que el Govern acusa d’estar «del costat del virus».

Denúncies i temors

Diverses oenagés com Amnistia Internacional i el Comitè Hèlsinki han denunciat que «el poder il·limitat no és un remei» per al coronavirus i han demanat que es modifiqui el projecte de llei i que l’estat d’emergència només pugui ser declarat pel Parlament i «per períodes determinats».

«Segons el dret internacional, les lleis i mesures d’emergència haurien de ser temporals i limitades», ha advertit el portaveu de l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Rupert Colville, en un comunicat en què ha expressat el seu temor per les possibles restriccions en drets i llibertats fonamentals.

Però la ministra de Justícia, Judit Varga, ha sortit al pas al defensar la constitucionalitat de la mesura: «Hem de fer tot el que estigui al nostre abast per aturar la propagació del virus. El projecte de llei encaixa perfectament en el marc constitucional hongarès».

La política implementada per Orbán en una dècada de poder fa témer a l’oposició que el líder de 56 anys abusi d’aquests mitjans excepcionals: des del 2010, segons moltes organitzacions independents, ja ha multiplicat els atacs contra l’Estat de dret en l’àmbit de la justícia, la societat civil i la llibertat de premsa.

Dues setmanes de confinament

Orbán va imposar dissabte, 28 de març, dues setmanes de confinament per contenir l’expansió de la pandèmia, que suma uns 300 casos i 10 morts, tot i que el mateix mandatari ha reconegut que el nombre real de contagis pot ser més elevat que el balanç oficial.

El dirigent va dictaminar noves mesures, que permetran com a excepcions els desplaçaments considerats imprescindibles o les activitats físiques a l’aire lliure, sempre que es guardi una mínima distància amb altres persones. El primer ministre va advertir que les forces de seguretat vigilaran el compliment de les normes.

Notícies relacionades

El Govern hongarès va establir també horaris especials per a farmàcies i botigues d’alimentació, de tal manera que les persones de més de 65 anys només puguin anar-hi entre les 9.00 i les 12.00 hores.

D’altra banda, l’Executiu ha assumit el control indirecte de tots els hospitals, que passaran a tenir al capdavant un comandant designat per les autoritats polítiques. El primer ministre ha explicat que els metges continuaran decidint sobre qüestions sanitàries, mentre que els comandants s’encarregaran de vigilar el compliment de la regulació.