crisi política

Gantz promet un govern d'unitat per a Israel

El president israelià encarrega formar govern al líder de la coalició de centredreta Blau i Blanc, després que hagi obtingut més recolzaments que Netanyahu

zentauroepp52798277 file photo  leader of blue and white party  benny gantz look200316132740

zentauroepp52798277 file photo leader of blue and white party benny gantz look200316132740 / NIR ELIAS

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Els polítics israelians s’enfronten per tercera vegada consecutiva en onze mesos a la formació d’un govern, una tasca en què van fracassar després de les eleccions legislatives dels passats 9 d’abril i 17 de setembre.

Després d’aconseguir els recolzaments de diverses forces polítiques, intentarà formar executiu el líder de la coalició de centredreta Blau i Blanc, Benny Gantz, que aquest dilluns al matí ha rebut el mandat oficial per fer-ho del president d’Israel, Reuven Rivlin.

Gantz ha promès «formar un govern d’unitat, com més ampli millor, d’aquí a uns dies» i ha afirmat que el seu executiu «curarà la societat israeliana del coronavirus, així com del virus de l’odi i la divisió».

Votants de tots els partits

«Aquests dies no són normals [...+] Els líders han de deixar de banda les consideracions personals», ha remarcat. I ha assenyalat que el seu gabinet representarà votants de tots els partits.

«Allargo la mà, ha dit l’excap de l’Estat Major, que ha fet una crida al primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu, perquè se sumi als esforços de Blau i Blanc «per guarir la societat israeliana».

«La crisi del coronavirus no és la més gran a la qual ens hem enfrontat. Hem conegut crisis existencials, doloroses i les hem superat totes», ha indicat Gantz. «Insto tots els responsables a no tenir por i a projectar serenitat i seguretat», ha afegit el líder de Blau i Blanc.

Recolzament de Lieberman

Rivlin ha encarregat a Gantz la formació del govern després que el general retirat rebés més recomanacions que Netanyahu per intentar-ho en primer lloc. L’excap de l’Estat Major va aconseguir ahir el recolzament del partit d’ultradreta laic Israel Casa Nostra, liderat per l’exministre de Defensa Avigdor Lieberman.

Gantz ja comptava amb el suport de la Llista Conjunta –partida principalment àrabs– i el de les formacions de centreesquerra Laboristes i Meretz (el seu aliat electoral, Gesher, va decidir no recolzar la candidatura de Gantz).

El líder de Blau i Blanc va aconseguir el suport per ser el primer candidat que intenti formar govern dels 61 diputats necessaris en una Knesset (Parlament israelià) de 120. Netanyahu va obtenir el recolzament de 58 diputats.

Gantz disposa ara de 28 dies per intentar formar una coalició. Si passat aquest període no ho ha aconseguit, pot sol·licitar una extensió de 14 dies.

61 diputats necessaris

La majoria dels recolzaments aconseguits per Gantz, la formació del qual va obtenir 33 escons en les eleccions del 2 de març, estaven destinats que fos el primer candidat que intenta formar govern. Però per crear un executiu, hauria de disposar del recolzament de com a mínim 61 diputats.

La Llista Conjunta, de formacions no sionistes, ha reiterat que no té intenció d’entrar en cap govern i Gantz tampoc la vol com a companya de viatge. Perquè els partits àrabs entressin en un gabinet israelià, les polítiques del govern haurien de canviar radicalment.

No obstant, segons mitjans israelians com el diari ‘Haaretz’, la segona opció que contempla Gantz, si fracassa en el seu intent de formar un govern d’unitat, és governar en minoria amb el recolzament extern de la Llista Conjunta i Israel Casa Nostra.

Però es desconeix si Lieberman té intenció d’unir-se a un govern liderat per Gantz, ja que ha sigut molt ambigu sobre això, o si almenys li oferiria recolzament extern.

Exigència de Netanyahu

Netanyahu està convençut que Lieberman no donarà suport a un govern que inclogui o que estigui sostingut per la Llista Conjunta i preveu que Gantz necessitarà el partit del primer ministre, el Likud, líder de la dreta israeliana.

Segons la premsa israeliana, si aquesta fos la situació, Netanyahu no desistiria en el seu afany de continuar sent primer ministre o de ser-ho en primer lloc en un possible govern d’unitat.

Notícies relacionades

No obstant, les circumstàncies extraordinàries que es viuen a Israel i a la resta del món a causa de la pandèmia de coronavirus poden dibuixar aquesta vegada un escenari diferent, en què Gantz aconsegueixi formar un executiu d’unitat, tot i que sigui limitat en el temps.

A l’encarregar-li la formació de govern a Gantz aquest matí, Rivlin, que es va reunir ahir a la nit amb Gantz i Netanyahu, ha instat tots els responsables electes a esforçar-se per evitar unes quartes eleccions, «impossibles en aquests temps de crisi».

Temes:

Israel