a l'espera de govern

Diversos partits intenten desbancar Netanyahu com a primer ministre

Blau i Blanc, el centreesquerra, els àrabs i l'ultradretà Israel Casa Nostra impulsen una llei per evitar que un imputat pugui formar govern

Les mateixes formacions aspiren a aprovar una proposta que limiti a dos el mandat del primer ministre d'Israel

zentauroepp52630139 israeli prime minister benjamin netanyahu listens to israeli200306204208

zentauroepp52630139 israeli prime minister benjamin netanyahu listens to israeli200306204208 / Sebastian Scheiner

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Amb el 100% dels vots escrutats a les eleccions generals celebrades a Israel el 2 de març, el Likud, partit líder de la dreta, encapçalat pel primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu, i les formacions religioses i ultradreta que el recolzen, ha obtingut 58 escons. El mínim necessari per formar una coalició de govern és de 61 en una Kenésset (Parlament israelià) de 120, així que al Likud, que va aconseguir 36 escons, n’hi faltarien tres per poder formar un Executiu.

El seu rival principal, la coalició de centredreta Blau i Blanc, liderada per l’ex cap de l’Estat major Benny Gantz, va aconseguir 33 seients als quals pot sumar els 7 de l’aliança de partits de centreesquerra Laboristes-Gesher-Meretz i, potser, els 7 de l’ultradretà laic Israel Casa Nostra. El seu líder, l’exministre de Defensa Avigdor Lieberman, sembla inclinar-se ara per donar suport a Gantz, tot i que depengui del recolzament de la Llista Conjunta, integrada per partits essencialment àrabs.

Els àrabs, tercera força

La Llista Conjunta ha obtingut 15 diputats i és la tercera força a la Kenésset gràcies a la gran afluència a les urnes dels palestins d’Israel. No obstant, d’aquests 15 sembla que només 12 estarien disposats a donar suport a Gantz perquè el president d’Israel, Reuven Rivlin, li demanés a ell en primer lloc que formés govern. 

En total, el bloc de Blau i Blanc tindria el recolzament de 59 diputats i podria intentar formar govern abans que el Likud. Però és gairebé impossible que ho aconsegueixi perquè la Llista Conjunta mai entraria en un executiu de Blau i Blanc, una coalició que no dista de Netanyahu en la seva política respecte als palestins d’Israel i als dels territoris ocupats.

Gantz està a favor d’annexionar a Israel part del territori palestí ocupat de Cisjordània, no contempla dividir Jerusalem ni li tremolaria el pols per llançar una nova ofensiva sobre Gaza.

Lieberman mou els fils

Però Lieberman està movent els fils per desbancar Netanyahu. Ja ha anunciat que recolza la proposta de llei llançada per Blau i Blanc perquè pugui impedir-se que un diputat imputat per delictes formi govern. Una proposta clarament dirigida a evitar que Netanyahu torni a ser primer ministre.

Després d’una reunió de partit, Israel Casa Nostra va emetre un comunicat dijous en què explicava que havia decidit «avançar amb la promoció de dues lleis: la primera limitarà el mandat d’un primer ministre a dos. La segona impedirà que un diputat imputat pugui formar executiu».

Netanyahu ha servit quatre mandats i està imputat per frau, suborn i abús de confiança per tres casos de corrupció. El seu judici comença el 17 de març. Segons la llei actual, pot continuar sent primer ministre mentre duri el seu procés judicial.

‘No hi haurà quartes eleccions’

Notícies relacionades

«Ara esperem pacientment i les coses avançaran. Una queda clara: No deixarem que Netanyahu vagi a quartes eleccions. El nostre objectiu és establir un govern el més ràpid possible i enviar Netanyahu a la jubilació», va dir Lieberman. «Fins i tot hi ha membres del Likud a la Kenésset que em diuen: ‘Bé per haver fet aquest pas’. Volen veure Netanyahu acabar el mandat i deixar [la residència del primer ministre al carrer] Balfour», va afegir Lieberman.

Si Blau i Blanc, Laboristes-Gesher-Meretz, tota la Llista Conjunta i Israel Casa Nostra donen suport a aquestes lleis, s’aprovarien amb el vot de 62 diputats. L’interès és fer-ho com més aviat millor per fer fora Netanyahu, que els ha acusat d’intentar desafiar el vot de milions de persones. El conseller legal de la Kenésset, Eyal Yinon, va assenyalar dimecres que no es pot aprovar cap llei fins que es formi el nou Parlament, el 16 de març.