TERCERES ELECCIONS

Netanyahu es queda a les portes de la majoria absoluta a Israel

El Likud i els seus aliats sumen 59 dels 61 escons necessaris al Parlament per formar govern

netanyahu

netanyahu / Oded Balilty (AP)

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba

El primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, se’n va anar a dormir ben entrada la matinada d’aquest dimarts anunciant que el seu partit, el Likud, líder de la dreta israeliana, havia aconseguit «una victòria gegant» en les terceres eleccions legislatives que ha celebrat el país en onze mesos, i que podia comptar amb el recolzament de 60 dels 61 diputats necessaris en la Kneset (Parlament israelià) per formar govern.

Però amb el 90,7% dels vots escrutats, el Likud es manté al capdavant, tot i que amb 35 escons, en lloc dels 37 que li atorgaven ahir les projeccions. El seu rival, la coalició de centredreta Blau i Blanc, encapçalada per l’excap de l’Estat Major Benny Gantz, es quedaria amb 32 seients en una Kneset de 120.

Reunió de Netanyahu amb líders que el recolzen

Per formar coalició de govern són necessaris 61 diputats. El bloc de forces d’ultradreta, nacionalreligioses i religioses ultraortodoxes els té molt més a l’abast que els blanc-i-blaus. Les formacions citades han promès el seu recolzament a Netanyahu i ja s’han reunit amb ell.

Si el recompte de vots manté les xifres actuals, els ultraortodoxos de Shas i Judaisme Unit de la Torà aconseguirien 10 i 7 escons respectivament i la formació Dreta n’obtindria 6.

Els àrabs, tercera força en la Kneset

Blau i Blanc té pitjors perspectives per sumar 61 escons. La tercera força al Parlament serà la Llista Conjunta, integrada per partits majoritàriament àrabs, a la qual el recompte dona 16 seients, el seu millor resultat des que es va constituir.

Però Gantz no governarà amb el recolzament àrab, o almenys això va dir. Tampoc tots els integrants de la Llista Conjunta volen recolzar-lo, sobretot si no canvia les seves polítiques respecte als palestins.

Set escons per a Lieberman

Segons l’escrutini, l’ultradretà laic Israel Nostra Llar  7 escons. El seu líder, Avigdor Lieberman, va deixar clar que no seran per a Netanyahu si el recolzen els religiosos, ni per a Gantz si li donen suport els àrabs. No obstant, podria pactar en qualsevol sentit.

Els que recolzen Blau i Blanc són tres petits partits de centreesquerra que es presentaven a les eleccions –després de les del 9 d’abril i el 17 de setembre– com Laboristes-Gesher-Meretz. Segons l’escrutini, tindrien 7 escons.

Falta sumar el vot dels afectats per la quarantena del coronavirus (4.000 de 5.600 electors), el dels soldats, els presos i els residents a l’estranger, fet que podria modificar-ho tot. Ara sí que ve d’un escó.

El Likud mou fils

El Likud ja ha començat a moure els fils per convèncer algun opositor que el recolzi. Una diputada de Blau i Blanc ha denunciat xantatge per obligar-la a donar suport al Likud.

Hi ha diverses opcions obertes. Ni tan sols es pot descartar la formació d’un govern d’unitat nacional entre el Likud i Blau i Blanc. Tot i que sembla complicat, perquè els de Gantz no volen ser socis d’un primer ministre imputat per frau, suborn i abús de poder en tres casos de corrupció. El judici a Netanyahu, el primer cap de govern imputat a Israel a l’exercici del seu càrrec, comença el 17 de març. 

L’embolic judicial de ‘Bibi’ no altera el vot

L’embolic judicial no sembla haver alterat el vot d’una bona part dels ciutadans, que encara veuen ‘Bibi’ com l’home fort que pot treure Israel de tots els conflictes i executar la política ultradretana que aproven.

Fa uns dies, Netanyahu va prometre que, si el reelegien, l’annexió de parts de Cisjordània a Israel, una cosa il·legal segons la llei internacional, seria «qüestió de setmanes».

«La majoria de l’electorat ha emès un vot aclaparador de desconfiança respecte al poder judicial», opina Amnon Lord, columnista del diari més llegit a Israel, el gratuït de dretes ‘Israel Hayom’. 

«El públic ni tan sols veu les acusacions com a delictes i considera que paraules com ara ‘suborn’ i ‘abús de poder’ estan poc recolzades pels fets. Si els delictes molestessin el públic, Netanyahu se n’hauria anat fa molt temps», assegura Lord.

Govern d’unitat centrista

Notícies relacionades

Per la seva banda, Ben Caspit, del diari de dretes ‘Maariv’, creu que l’únic camí lògic per a Netanyahu és formar un govern d’unitat centrista amb Blau i Blanc que impliqui un acord per alternar-se en el càrrec de primer ministre.

Segons Caspit, aquesta situació li proporcionaria «un altre any al poder (a Netanyahu), en el qual podria negociar un acord amb la justícia des d’una posició de força». «Aquesta és l’única solució lògica a la situació actual. Unes quartes eleccions serien desastroses», va sentenciar Caspit.