LES OPCIONS DEMÒCRATES

Una convenció oberta o negociada, l'esperança de Warren i Bloomberg

L'opció es donaria si cap candidat comptés amb els 1.991 delegats que garanteixen la nominació

Aquesta alternativa va passar per última vegada el 1952 i crea la imatge que finalment són les elits les que imposen el seu criteri

zentauroepp52586390 democratic 2020 u s  presidential candidates u s  senator el200303193502

zentauroepp52586390 democratic 2020 u s presidential candidates u s senator el200303193502 / BRIAN SNYDER

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La possibilitat que s’arribi a una convenció oberta o negociada el juliol a Milwaukee, en la qual cap candidat compti amb els 1.991 delegats que garanteixen la nominació, és un fantasma que el Partit Demòcrata faria millor de no ressuscitar.

Va passar per última vegada el 1952. Dona la imatge que són les elits del partit les que manegen les negociacions o imposen finalment el seu criteri a través dels superdelegats  (no atorgats proporcionalment segons el dictat de les urnes). I el principal favorit fins ara, el senador Bernie Sanders, ja ha alertat de la possibilitat d’aquesta opció. «Si anem a Milwaukee amb el lideratge, havent guanyant molts estats, havent guanyat el vot el popular, i se li dona la volta en la convenció, ¿com creuen que se sentirà la gent?», ha plantejat.

Notícies relacionades

Per a Elizabeth Warren i Michael Bloomberg, no obstant, és la raó que explica la seva determinació, almenys abans de conèixer els resultats del ‘superdimarts’, de seguir en la carrera. L’exalcalde ho reconeixia a Miami al dir: «No crec que pugui guanyar de cap altra manera».

I la campanya de la senadora progressista ho admetia en un memoràndum diumenge. «Probablement, cap candidat tindrà la majoria de delegats necessària per poder clamar directament la nominació demòcrata», escrivia Roger Lau. «La nostra campanya està construïda per competir en cada estat i cada territori i acabar a la convenció».