BALANÇ DE LA CIMERA DE MUNIC

L'amenaça del 5G

Els EUA demanen a la UE no adoptar la tecnologia del gegant xinès Huawei per l'amenaça d'espionatge

zentauroepp52317052 munich  pelosi200216184917

zentauroepp52317052 munich pelosi200216184917 / RONALD WITTEK

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez

La Conferència de Seguretat de Munic ha tancat aquest diumenge amb l’escenificació de les creixents diferències entre els Estats Units i la Unió Europea, dos aliats tradicionals que veuen com els seus interessos internacionals divergeixen cada vegada més.

El fòrum, fundat a la dècada dels 60 del segle passat com un punt de trobada transatlàntic on europeus i nord-americans alineessin actituds, va mostrar en la seva actual edició com les visions sobre el tauler internacional de Washington i les principals capitals comunitàries prenen camins diferents. Tant les crítiques obertes a l’unilateralisme de l’Administració Trump per part del president federal d’Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, com la proposta del president de França, Emmanuel Macron, que la UE s’independitzi militarment dels Estats Units així ho demostren.

El més alt representant del Govern nord-americà a Munic, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, va preferir fer-se el desentès a les crítiques dels seus aliats europeus i va dibuixar al seu lloc un discurs triomfalista: «Guanyarem i ho farem junts», va dir. Aquest optimisme va ser compartit, no obstant, per pocs en la trobada de la capital bavaresa.

Amenaça xinesa

El gradual replegament nord-americà del tauler internacional i les seves tendències proteccionistes fan que la Xina aparegui cada vegada més com una alternativa econòmica i com una potència militar ascendent amb vocació de succeir els Estats Units com a policia del món. La tecnologia 5G procedent del gegant asiàtic, amb l’empresa xinesa Huawei com a principal cavall de batalla, està guanyant defensors al Vell Continent.

Tant Pompeo com la presidenta del Congrés dels Estats Units, Nancy Pelosi –demòcrata i una de les grans veus opositores a Trump dins dels Estats Units–, es van mostrar units sobre això: la Unió Europea no hauria d’adquirir tecnologia xinesa perquè és un instrument d’espionatge de la potència ascendent.

Aquesta posició unificada, sumada al missatge d’optimisme amb què va arribar Pompeo a Munic, és interpretat per alguns mitjans alemanys com una mostra que els Estats Units estan seriosament preocupats per la creixent influència xinesa a Europa. La victòria de Trump en les últimes eleccions nord-americanes és interpretada, no en va, com un senyal de decadència per alguns socis tradicionals.

Els representants dels EUA fins i tot van arribar a advertir que l’adopció per part d’Europa de la tecnologia xinesa podria comprometre l’OTAN, una aliança creada per a la lògica de la guerra freda, que va sobreviure a la caiguda del Mur de Berlín i en què la principal força militar és la nord-americana.

Aquestes amenaces no semblen tenir, de moment, gran impacte en els principals centres de poder de la UE: Londres i París aposten per imposar dures condicions a l’adopció de tecnologia de Huawei, però es neguen a excloure-la al 100% del mercat europeu. Mentrestant, la cancellera alemanya, Angela Merkel, és una de les defensores que l’empresa xinesa no sigui exclosa de la UE, una posició que li ha valgut crítiques dins de les files del seu propi partit, la CDU.

«Llenguatge del poder»

Líbia també ha sigut un dels principals temes abordats a Munic. «L’embargament armamentístic s’ha convertit en un acudit». Així de contundent va ser la comissionada de l’ONU per a Líbia, Stephanie Williams, sobre la violació d’un dels punts d’una declaració firmada a Berlín fa gairebé un mes sobre el país àrab, sumit des de fa anys en una guerra civil. Williams va dir això després d’una reunió amb el ministre d’Exteriors alemany, Heiko Maas, al marge de la conferència de Munic.

Notícies relacionades

Representants de dotze països, l’ONU, la Unió Africana, la UE i la Lliga Àrab es van reunir paral·lelament a la Conferència de Seguretat per abordar com fer complir els punts acordats en la cimera internacional sobre Líbia celebrada fa un mes a Berlín, per iniciativa de la diplomàcia alemanya i en un intent d’impulsar el multilateralisme tan injuriat per l’Administració Trump.

Els ministres d’Exteriors de la UE tractaran aquest dilluns de concretar accions de recolzament al procés de pau al país africà i de trobar una posició comuna del bloc comunitari en un altre assumpte internacional en el qual la UE no aconsegueix una única veu. Josep Borrell, l’alt representant de la UE per a la Política Exterior, ho va dir amb altres paraules en la seva intervenció a la Conferència de Seguretat de Munic: «Europa ha d’aprendre a parlar el llenguatge del poder».