EN EL MARC DE LA GUERRA AMB LA XINA

Els EUA avisen els seus aliats que el 5G de Huawei suposa una «amenaça» per a l'OTAN

Washington demana als països europeus que no autoritzin l'empresa xinesa a instal·lar les seves xarxes 5G

markesper

markesper / CHRISTOF STACHE (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Afp

Els EUA han traslladat la seva guerra comercial amb la Xina a la cimera de seguretat que s’ha celebrat a Munic i en la qual han participat, a més d’aquests dos països, la UE, Rússia i l’Iran, entre d’altres. I ho ha fet per demanar als seus aliats que no autoritzin les xarxes 5G de Huawei, que acusa d’espiar per al Govern xinès.

El secretari de Defensa dels EUA, Mark Esper, ha advertit aquest dissabte als països aliats, entre els quals, els de la UE, que la tecnologia 5G de Huawei suposa una «amenaça» per a l’OTAN. En la seva intervenció en la cimera, Esper ha assenyalat que si els aliats autoritzen l’empresa xinesa a instal·lar la tecnologia de les xarxes 5G estaran posant en risc l’Aliança Atlàntica. «Si no ens adonem de l’amenaça i no reaccionem, això podria amenaçar l’aliança militar més exitosa de la història, l’OTAN», ha recalcat el secretari d’Estat. 

Huawei està en el punt de mira de l’Administració de Donald Trump en el marc de la guerra comercial oberta entre els EUA i la XinaEls Estats Units estan pressionant nombrosos països perquè no utilitzin les infraestructures de Huawei per al desenvolupament de les xarxes de telefonia 5G i els emplacen a buscar alternatives. Aquesta pressió és la que aquest dissabte Esper ha traslladat als participants en la conferència de Munic. 

L’ofensiva de Trump va arrencar al maig del 2019, quan els EUA van situar Huawei en una llista negra que obliga de facto les empreses i ciutadans nord-americans a buscar altres subministradors per a les seves telecomunicacions.

La pressió de Trump no ha calat al Regne Unit: el gener passat, el Govern de Boris Johnson va autoritzar Huawei a participar de manera «limitada» a la xarxa 5G del país. La decisió no va agradar al president dels EUA, que volia un bloqueig total a la firma xinesa. 

Els EUA apressen a buscar alternatives

Fins ara els esforços dels EUA per convèncer els seus aliats que bloquegessin Huawei s’havien centrat a advertir que la Xina podria utilitzar la seva tecnologia per a l’espionatge. Huawei ha negat per activa i per passiva les acusacions d’espionatge. I el ministre d’Exteriors del Govern xinès, Wang Yi, va assenyalar aquest divendres passat que no hi ha proves creïbles que Huawei suposi una amenaça per als EUA. 

Ara, els EUA han fet un pas més. Ha apressat els seus aliats a crear alternatives a Huawei. A Munic, el secretari de Defensa ha explicat que Washington ja està treballant amb firmes que poden desenvolupar noves tecnologies 5G. «Estem animant tecnològiques dels EUA i de països aliats a desenvolupar solucions 5G alternatives i estem treballant-hi per provar aquestes tecnologies a les nostres bases militars», ha dit Esper.

Notícies relacionades

Esper no ha donat detalls però l’assessor de la Casa Blanca en polítiques de telecomunicacions Robert Blair ha apuntat que els EUA estan treballant amb les escandinaves Nokia i Ericsson així com amb la coreana Samsung i amb altres firmes menors. «Tindrem algun tipus de col·laboració», ha dit Blair. «Serà un esforç liderat pels EUA però amb socis que pensen com nosaltres a tot el món. Veurem on ens porten les converses. I això és qüestió de mesos, no d’anys.»