CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

L'última purga d'un envalentit Trump

Després de l'absolució en l''impeachment', el president castiga els qui van testificar en contra seu

Amb vista a les eleccions del novembre, hi torna a haver fitxatges amb la lleialtat com a màxim actiu

zentauroepp52173619 topshot   us president donald trump winks alongside first la200207132646

zentauroepp52173619 topshot us president donald trump winks alongside first la200207132646 / SAUL LOEB

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Quan ja estava clar que el president dels Estats Units, Donald Trump, sortiria absolt de l’impeachment, un periodista de The New York Times va escriure un article que, després d’obrir amb la citació de Ralph Waldo Emerson «quan ataques el rei has de matar-lo», deia: «Els enemics de Trump el van colpejar, però no el van fer caure. Un Trump triomfant emergeix de la prova més gran de la seva presidència envalentit, llest per reivindicar exoneració i presentar en campanya el seu cas de greuge, persecució i ressentiment». Aquest dissabte, malgrat provenir d’un dels diaris que més ataca com a «enemics», Trump penjava el text en el seu compte de Twitter.

És la tònica d’aquesta nova fase de la presidència: un Trump exultant, orgullós, reivindicatiu i desfermatTrump al quadrat. També, un president que des de l’absolució ha emprès una autèntica purga a la Casa Blanca i la seva Administració. No és la primera, però Trump intensifica de cara al final del seu primer mandat i a la campanya de reelecció la lleialtat com a principal actiu dels qui l’envolten i aquesta vegada, a diferència d’altres, es mou amb la venjança com a motor i ja sense cap màscara. Al contrari.

Vindman, el seu bessó i Sondland

Divendres passat Trump va treure del seu lloc en el Consell de Seguretat Nacional el lloctinent coronel Alexander Vindman, que complint una citació del Congrés va declarar en l’‘impeachment’ en un dels testimonis més nocius per al president. El va fer fora amb teatralitat, fent que sortís escortat per guàrdies de seguretat de la Casa Blanca. I va instar l’Exèrcit a «estudiar» si Vindman havia d’enfrontar-se a accions disciplinàries (un pas que, segons ha assegurat el secretari de l’Armada, no es farà).

Trump va aprofitar, a més, per acomiadar el mateix dia el germà bessó de Vindman, Eugene, que exercia com a advocat en el Consell de Seguretat Nacional i no va tenir cap paper en el judici en el Congrés.

Un altre dels caps que han rodat ha sigut el de Gordon Sondland, l’empresari que va donar un milió de dòlars per als fastos de la presa de possessió i va ser premiat amb l’ambaixada davant la Unió Europea. En el seu testimoni durant la investigació de l’‘impeachment’ Sondland va assegurar que Trump va orquestrar directament la campanya de pressió a Ucraïna i va denunciar que «tothom n’estava al corrent».

Trump també ha retirat la nominació per a un lloc en el Tresor de la fiscal Jessie Liu, «furiós» pel paper de supervisió que va tenir en els casos que la investigació del fiscal especial Robert Mueller va portar a plantejar contra tres aliats del president: Roger Stone, Michael Flynn i Paul Manafort.

Més cessaments i tornades

Notícies relacionades

Hi ha, asseguren fonts de la Casa Blanca, més cessaments i moviments en cartera. I, tot i que hi ha un component lògic en el fet que Trump decideixi envoltar-se només d’aquells que considera que comparteixen la seva agenda, hi ha un ineludible tuf de ‘vendetta’, especialment per a un president que sempre ha pensat que hi ha una conspiració dins del que anomena «l’estat profund» contra ell. La secretària de premsa de la Casa Blanca, Stephanie Grishman, va arribar a declarar que els qui fan mal al president «han de pagar per això». I el fill del mandatari, Donald Trump Jr., va tuitejar donant les gràcies al demòcrata Adam Schiff per la seva investigació de l’‘impeachment’, perquè, va dir, ha facilitat «desenterrar tots els que han de ser acomiadats».

Alhora, i mentre desencadena la seva ingerència i politització del Departament de Justícia per afavorir aliats com Stone (cosa que va portar a dimitir quatre fiscals del cas), Trump està tornant a integrar en el seu equip persones de la seva màxima confiança. Aquesta setmana s’ha anunciat la tornada a la Casa Blanca de Hope Hicks, que va ser la seva directora de comunicacions i la seva confident més fidel, i retorna com a assessora de Jared Kushner. I Trump ha tornat a contractar John McEntee, un jove que va ser voluntari en la seva campanya i que, el 2018, el llavors cap de gabinet, John Kelly, va fer fora de la Casa Blanca. Ludòpata i amb problemes amb el fisc i sospitós d’haver comès «seriosos delictes financers», torna per posar-se al capdavant de l’oficina de personal presidencial, un càrrec vital per a nomenaments en tot el Govern federal. I serà la mà executora de Trump que, com ha reportat Axios, «ha estat preguntant per noms de gent que hauria d’acomiadar».

Temes:

Donald Trump