Abatut el soldat que ha matat 26 persones a Tailàndia

zentauroepp52189191 internacional jakrapanth thomma200208140122

zentauroepp52189191 internacional jakrapanth thomma200208140122

3
Es llegeix en minuts
Efe / Noel Caballero

Tailàndia mira de recuperar-se d’una matança «sense precedents» al país després que un militar, que va ser abatut aquest diumenge, matés 26 persones durant un atac indiscriminat en un centre comercial, on es va atrinxerar amb diversos ostatges durant més de 15 hores.

«Un incident així no havia passat mai a Tailàndia i esperem que mai torni a passar», va dir afligit el primer ministre de Tailàndia, Prayut Chan-ocha, a la ciutat de Nakhon Ratchasima, on va tenir lloc la tragèdia.

Entre les víctimes mortals, moltes de les quals encara no han sigut entregades als seus familiars, hi ha civils i almenys dos policies i un militar.

El mandatari, que va xifrar en 52 els ferits durant l’incident, dels quals 32 continuen ingressats –8 d’ells en estat greu–, va apuntar que s’està oferint assistència psicològica a les víctimes i familiars.

«La nostra prioritat era treure amb vida les persones que es van quedar atrapades al centre comercial», va afirmar Prayut, que va agrair l’actuació de la policia i l’exèrcit.

Acorralat en un supermercat

L’assaltant, un sergent identificat com Jakrapanth Thomma, de 32 anys, va ser abatut diumenge al matí després de quedar acorralat en un supermercat, que només tenia una via d’accés, a la planta soterrani de l’edifici.

La policia tailandesa va penjar a Facebook vídeos, alguns bastant explícits, d’un intens tiroteig contra el militar renegat, que dissabte a la tarda va disparar contra un superior i altres companys abans de fugir fins al centre comercial i obrir foc de manera indiscriminada contra els visitants.

Les autoritats atribueixen a raons «personals» per un conflicte de «terres» el mòbil de l’assassí, mentre el portaveu del Ministeri de Defensa, Kongcheep Tantrawanit, va assenyalar que el militar simplement «es va tornar boig».

Arsenal i munició robada

L’atacant disposava d’un arsenal d’armes automàtiques –com una metralladora M60 i un fusell d’assalt HK33– i nombrosa munició que havia robat, juntament amb un vehicle militar, de la base on es trobava destinat, als afores de l’urbs.

Al costat del cos sense vida del militar es van trobar els cadàvers d’un home i una dona, que presumptament van ser retinguts per l’assaltant abans de ser executats.

Les forces especials tailandeses van trigar unes sis hores a entrar i controlar de manera esglaonada gairebé tot l’edifici, i així començar l’evacuació de més d’un centenar de persones que van quedar atrapades al recinte comercial.

El militar va retransmetre l’atac amb fotografies i vídeos penjats al seu perfil de Facebook, que més tard va desactivar-se, fet que posa de nou en relleu l’impacte que les xarxes socials tenen en aquest tipus de successos.

Encara es poden trobar desenes de vídeos i fotografies violentes sobre l’atac a Facebook i Twitter hores després que l’assaltant fos abatut, i que alhora són comentades i compartides per milers d’usuaris.

Les xarxes socials també són el fòrum on els tailandesos es queixen de la cobertura sensacionalista de diverses cadenes de televisió, la lentitud de les autoritats per neutralitzar l’assaltant i reclamar l’enduriment de la llei de possessió d’armes.

Tailàndia és un dels països del món amb més nombre d’armes, amb més de deu milions entre legals i il·legals i una mitjana d’unes quinze per cada cent persones, segons l’organització Gun Policy.

No obstant, els tirotejos o els assalts amb armes de foc no són habituals, tret de tres províncies del sud del país on actuen grups armats separatistes. 

L’atacant va publicar en el seu perfil de Facebook fotografies i comentaris sobre l’assalt. A les xarxes també es van penjar imatges amb escenes de pànic al centre comercial.

 

Notícies relacionades

El militar va robar un vehicle de la seva base per desplaçar-se al centre de la ciutat, on primer va obrir foc amb un rifle d’assalt contra un militar superior i altres companys, per després entrar en un centre comercial i continuar disparant de manera indiscriminada contra diverses persones, va informar el canal de notícies Thairath.

També es va registrar una explosió i un incendi en una zona pròxima.

Temes:

Bangkok