EFEMÈRIDE

El Museu de l'Holocaust, un memorial per al record

Construït al mig d'un bosc, el recinte rep més d'un milió de visites anuals

zentauroepp51858335 visitors walk at the hall of names at the yad vashem holocau200123133508

zentauroepp51858335 visitors walk at the hall of names at the yad vashem holocau200123133508 / LUDOVIC MARIN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Des d’una recreació del gueto de Varsòvia a una maqueta del camp de concentració d’Auschwitz, passant per les fotos dels supervivents  fetes pels aliats durant l’alliberament. És part del contingut del Museu de l’Holocaust –Yad Vashem-, el memorial més gran del món destinat a recordar l’extermini  de més de sis milions de jueus.

Construït el 1953 al cor d’un bosc de Jerusalem, el museu rep la visita anual d’un milió de visitants. «Investigadors i historiadors de tot el món venen a conèixer els detalls del genocidi, així com professors i alumnes», assegura la portaveu de la institució, Iris Rosenberg.

El museu, gratuït, ofereix un recorregut al visitant que, a base de fotografies, imatges i objectes d’època,  pot conèixer els detalls de l’auge del nazisme durant els anys 30 fins a l’alliberament  dels camps de concentració, el 1945. La visita s’acaba amb la sortida a una gran esplanada que pretén donar una sensació de llibertat després d’un recorregut que pot resultar anguniós.

Investigació

Des de l’any 1963,  el Museu de l’Holocaust  pretén demostrar la gratitud de l’Estat d’Israel a les persones que van salvar els jueus dels nazis a risc de perdre les seves pròpies vides. Aquests herois, descrits com «Justos entre les nacions»,  i els seus noms, més de 40.000 el 2019, estan inscrits en parets de pedra al bosc contigu al monument, envoltats d’arbres plantats en la seva memòria.

Notícies relacionades

Una altra de les missions del memorial és la recopilació de tots els noms de les víctimes de l’extermini. A la sala dels noms estan exposats, sota una gran cúpula, llibres que contenen les identitats de milions de víctimes del genocidi. Al parc, les espelmes s’alineen en una cova subterrània en homenatge als nens jueus assassinats.

Més d’un milió de víctimes continuen sense ser identificades i el memorial treballa per trobar-ne el rastre i incorporar-los a la seva base de dades. La biblioteca del memorial acull prop de 120.00 títols en 54 llibres.

Temes:

Israel Auschwitz