GUERRA AL NORD DE L'ÀFRICA

Fracassa la reunió entre els líders de les faccions líbies organitzada pel Kremlin

El mariscal Haftar abandona la capital russa sense firmar l'acord sobre l'alto el foc amb el Govern de l'Acord Nacional

libia / periodico

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Galleda d’aigua freda per als esforços mediadors del Kremlin en la guerra de Líbia. El mariscal Khalifa Haftar, líder de l’oposició armada que controla tot l’est del país, ha abandonat aquest dimarts al matí Moscou sense estampar la seva firma en l’acord per apuntalar l’alto el foc vigent des del cap de setmana passat

Ja a la tarda de dilluns, el líder opositor libi, avalat per Rússia però també pels governs dels Emirats Àrabs Units i Egipte, s’havia mostrat reticent a acceptar el pacte, que convertia en «permanent» l’actual treva, advocava per la «normalització» de la vida diària a ciutats com Trípoli, sotmesa al setge de les tropes de Haftar des de fa nou mesos i exigia el repartiment de l’ajuda humanitària amb garanties de seguretat. Així les coses, pengen dubtes sobre la celebració de la conferència internacional sobre Líbia, prevista en principi per a diumenge que ve a Berlín. 

Límits de la diplomàcia russa

Igual com va passar durant algunes de les reunions organitzades pel Kremlin a Sotxi amb els bàndols en lliça en la guerra de Síria, Moscou ha constatat els límits de la seva diplomàcia a l’Orient Mitjà, que aspira a rellevar la dels EUA com a principal àrbitre a la regió. Malgrat els desmentiments russos, Haftar ha rebut de Moscou recolzament tant en armes com en homes, a través de la milícia de mercenaris Wagner, però això no ha sigut prou palanca perquè firmés el pacte. A diferència del president sirià, Bashar al-Assad, el mariscal libi ha sabut diversificar la seva cartera d’aliats.   

Notícies relacionades

En canvi, Fayez al-Sarraj, president del Govern d’Acord Nacional (GNA, per les seves sigles en anglès) reconegut internacionalment i recolzat per Itàlia, antiga potència colonial, Turquia i Qatar, sí que ha format el pacte, un gest que impulsa la seva figura a l’hora de negociar el repartiment del poder a l’estat nord-africà amb el seu rival.

La UE observa amb preocupació els esdeveniments a Líbia, principal escala en les rutes de la immigració subsahariana cap a Europa. Si l’alto el foc s’arriba a consolidar, Brussel·les, temorosa de la influència del Kremlin a Líbia, impulsarà el paper de l’ONU en el procés de reconciliació.

Temes:

Líbia