04 d’ag 2020

Anar al contingut

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Cinc condemnats a mort per l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi

Sis acusats més hauran de complir penes de presó

El Periódico / Efe

Cinc condemnats a mort per l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi

MOHAMMED AL-SHAIKH

La Fiscalia de l’Aràbia Saudita ha anunciat que cinc persones han sigut condemnades a mort per l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi l’octubre de l’any passat al consolat saudita d’ Istanbul. Tres més han sigut castigades a penes de presó.

No obstant, un alt càrrec de la intel·ligència saudita, Ahmed al-Asiri, va ser investigat però va ser deixat posteriorment en llibertat per falta de proves, segons l’acusació pública. El cònsol saudita a IstanbulMohamed al-Otaibi, va ser també exonerat sense que es trobessin proves en contra seu. 

Khashoggi, un periodista crític amb el Govern saudita i columnista del diari Washington Post, va ser assassinat el 2 d’octubre del 2018 al consolat saudita d’Istanbul, en un crim escabrós que va merèixer el repudi internacional i va fer que la imatge pública de l’Aràbia Saudita s’esfondrés. El periodista que havia acudit al consolat del seu país per recollir documents necessaris per al seu imminent casament va ser esquarterat i les seves restes mai han arribat a ser trobades.

Malgrat que les Nacions Unides i el Senat dels Estats Units van responsabilitzar directament el príncep hereu Mohamed bin Salman pel crim, l’home fort del regne no ha sigut processat.

«El Tribunal de Sancions va emetre sentències contra 11 acusats. Va condemnar a mort cinc persones com a càstig per complicitat i participació en l’assassinat de Khashoggi», va indicar el fiscal Al-Shalaan. Va afegir que tres acusats van ser trobats no culpables per falta de proves (Qahtani, Asiri i Al-Otaibi) i tres més van ser condemnats per encobriment a penes que en la seva totalitat sumen 24 anys, però no va especificar ni les identitats ni les sancions.

Sense intenció de matar

Segons el portaveu de la fiscalia general, les investigacions van mostrar que no hi va haver intenció de matar Khashoggi, ja que els acusats i la víctima no estaven «enemistats». «La decisió va ser presa per impuls en el moment», va afegir el fiscal en la seva compareixença. Una conclusió frontalment oposada al dictamen de les Nacions Unides, que va anar més enllà a l’afirmar que es tractava d’un «assassinat brutal i premeditat planejat i perpetrat» per oficials saudites.

La relatora de les Nacions Unides per als sumaris arbitraris, Agnes Callamard, va criticar el procés, que va qualificar com una «broma». «Els sicaris han sigut considerats culpables i condemnats a mort, però els cervells no només estan en llibertat, sinó que pràcticament no s’han sotmès a investigació», afegeix Callamard.

El Departament del Tresor nord-americà sí que va responsabilitzar directament Al-Qahtani de la «planificació i execució de l’operació que va conduir a l’assassinat de Khashoggi».

Al-Qahtani, que havia treballat per a la família reial des del 2003, va incrementar el seu poder quan Bin Salman es va convertir el 2017 en príncep hereu de l’Aràbia Saudita

El secretari general de Reporters Sense Fronteres (RSF), Christophe Deloire, ha criticat la sentència i l’opacitat del judici dut a terme a l’Aràbia Saudita per l’assassinat a l’octubre del 2018 del periodista. «La condemna a mort no permet fer justícia. Podem interpretar-ho com un mitjà per fer callar per sempre els sospitosos, com una manera d’impedir que parlin per camuflar millor la veritat», va dir a Twitter.

Segons Deloire, el judici «no ha respectat els estàndards internacionals de la justícia». «L’opacitat del procés i l’ocultació d’elements de prova no permeten fer-se una idea sobre els motius de les condemnes i de les absolucions», va afegir.

El Govern turc ha rebutjat la sentència perquè, segons la seva opinió, està «lluny de complir les expectatives de fer justícia». La sentència està «lluny de complir les expectatives, tant del nostre país com de la comunitat internacional, i que s’aclareixin tots els aspectes del crim i es faci justícia», manifesta el ministeri turc d’Exteriors en un comunicat.

La Fiscalia de l’Aràbia Saudita ha anunciat avui la condemna de cinc acusats a la pena capital i de tres més per encobriment a penes que en la seva totalitat sumen 24 anys de presó, sense especificar ni les identitats ni les sancions concretes.