CAS SENSE RESOLDRE

L'ONU acusa el príncep saudita Bin Salman de l'assassinat de Khashoggi

La relatora especial d'execucions extrajudicials, que va viatjar a Istanbul per estudiar el cas, ha demanat aplicar sancions a l'hereu de la corona de l'Aràbia Saudita

kashoggi-salman

kashoggi-salman

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Mohammed bin Salman, el príncep hereu de la corona de l’Aràbia Saudita, va ordenar en persona l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi. Aquesta és la conclusió final a la qual ha arribat la investigadora especial de les Nacions UnidesAgnès Callamard, que durant sis mesos ha estat indagant en el cas, amb diversos viatges a Istanbul, on va tenir lloc l’assassinat.

“El senyor Khashoggi va ser víctima d’una execució extraoficial deliberada i premeditada, de la qual és responsable, sota la llei internacional de Drets Humans, l’Estat de l’Aràbia Saudita”, diu l’informe d’un centenar de pàgines. L’ONU, d’aquesta forma, s’afegeix a les sospites que ja havien expressat abans tant l’agència nord-americana d’intel·ligència exterior, la CIA, com el Govern i la policia turca.

Tot va passar, se sospita, extremadament ràpid: Jamal Khashoggi, periodista crític amb els líders del seu país i col·laborador habitual de‘The Washington Post’ va entrar el 2 d’octubre de l’any passat al consolat saudita d’Istanbul per tramitar uns papers que havien de certificar que el seu estat civil era el de solter. Volia casar-se amb la seva nòvia, turca, amb qui s’havia promès uns mesos abans.

El matí d’aquell dia va traspassar la porta del consolat. Tenia previst estar-hi només uns minuts. La seva parella, Hatice Cengizl’esperava a fora. A partir de llavors hi ha poques coses que se sàpiguen amb certesa, només que dins de l’edifici diplomàtic l’esperaven 15 saudites vinguts expressament del seu país per interceptar el periodista. Després de tot un dia esperant al seu promès, Cengiz va avisar la policia.

Les teories del que va passar a dins són moltes. Totes difoses per les autoritats turques, que van utilitzar el cas per atacar, amb molta habilitat, l’Aràbia Saudita, país amb el qual Turquia té males relacions. El que és segur és que el periodista va morir assassinat al consolat aquell 2 d’octubre.

La hipòtesi més estesa és que Khashoggi va morir com a conseqüència de les tortures que va patir.La mà dreta de Mohammed bin Salman, Saud al Qahtani, va supervisar l’interrogatori a través de Skype. Una vegada mort, el metge forense membre del comando executor va esquarterar tranquil·lament el cadàver mentre escoltava música pop. Un altre membre del grup el va ajudar. Després, el cadàver va ser incinerat en un forn de kebabs al soterrani del consolat. Una altra versió indica que el cos de Khashoggi va ser dissolt en àcid en un pou situat al jardí de la residència del cònsol, transportat allà després de ser trossejat pel forense. 

Sancions a Bin Salman

Sancions a Bin SalmanLa corona saudita, en un primer moment, va negar l’acusació, però poc després, davant l’evidència que el periodista mai va sortir de l’edifici consular, va recular,tot i que va afirmar que ningú des de Riad havia donat l’ordre d’executar el reporter i que el comando arribat des del regne va actuar al propi compte i risc. Poca gent s’ha cregut aquesta versió.

Notícies relacionades

La investigadora de l’ONU tampoc: “La nostra investigació ha trobat proves creïbles de la responsabilitat individual de diversos alts càrrecs saudites, entre els quals hi ha el príncep hereu”, ha dit Agnès Callamard. Per això, a l’informe, la investigadora demana que la comunitat internacional imposi sancions contra Bin Salman i els seus béns personals, com a mínim fins que pugui provar que no és responsable.

“De fet, hi ha tantes proves sobre la responsabilitat del príncep hereu que és necessari insistir amb la investigació”, ha afegit Callamard, que ha demanat al secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, establir una investigació internacional de més amplitud.