Noves revelacions

Khashoggi va ser incinerat al forn del cònsol saudita a Istanbul, segons Al-Jazira

Un documental de la cadena de televisió assegura que les restes del periodista van acabar calcinades al jardí de Mohammad al-Otaibi

zentauroepp45359692 file photo  a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543

zentauroepp45359692 file photo a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543 / Osman Orsal

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cadàver del periodista saudita Jamal Khashoggi va ser probablement incinerat en un gran forn construït a la residència del cònsol general de l’Aràbia Saudita a Istanbul, Mohammad al-Otaibi, segons noves dades d’una investigació realitzada per la cadena de televisió Al-Jazira.

Els nous detalls del brutal assassinat de Khashoggi apareixen en un documental emès per Al-Jazira Arabic, en què s’assegura que el cos esquarterat del periodista va ser traslladat a la residència des del consolat, on va ser assassinat per agents saudites el passat 2 d’octubre.

La cadena qatariana ha entrevistat un treballador que va construir el forn i que va revelar que el cònsol li va ordenar que fos profund i capaç de suportar temperatures superiors als 1.000 graus centígrads, prou calent per fondre el metall i per descomptat destruir restes biològiques, incloent l’ADN.

Un forn al jardí

Segons aquesta font, almenys 32 porcions de carn crua, comprades en un conegut restaurant d’Istanbul, van ser cremades al forn a fi d’encobrir la cremació del cos de Khashoggi que, segons funcionaris turcs, va tenir lloc durant un període de tres dies.

El reportatge també revela que les autoritats saudites van veure com cremava el forn, construït al jardí de la residència del cònsol, des de fora de l’edifici, mentre les bosses que es creu que contenien parts del cos de Khashoggi eren traslladades des del consolat, situat a uns centenars de metres de distància.

Així mateix, el documental detalla que l’equip de forenses turcs va trobar rastres de sang del periodista a les parets de l’oficina del cònsol saudita, després de treure la capa de pintura que havia sigut aplicada en un intent per ocultar les proves del crim.

El documental es basa en entrevistes amb funcionaris de seguretat, polítics i alguns dels amics turcs de Khashoggi, que havia destacat per les seves crítiques a les polítiques de la monarquia saudita i del mateix príncep hereu, Bin Salman.

La misteriosa desaparició

Khashoggi, qui vivia exiliat als Estats Units i era columnista del ‘The Washington Post’, va desaparèixer el 2 d’octubre passat després d’ingressar al consolat del seu país a Istanbul per recollir uns documents per poder casar-se amb la seva promesa turca, la mateixa que va denunciar la seva desaparició a la policia turca.

Notícies relacionades

Després de dues setmanes de negar qualsevol relació amb els fets, assegurar que l’informador havia sortit amb vida del consolat i després d’oferir versions contradictòries, el govern de l’Aràbia Saudita finalment va acabar per reconèixer que el periodista havia sigut assassinat durant una operació que “se li havia escapat de la mà”.

La Fiscalia General de l’Aràbia Saudita va anunciar el novembre passat que 21 persones havien sigut detingudes per l’assassinat de Khashoggi, però només en va acusar 11 per la seva implicació, i va exigir la pena capital per a cinc d’elles, mentre Turquia exigeix a Riad que els responsables siguin extradits per ser jutjats al país.